Напрежението в Асеновград е проблем, който тлее отдавна в България, но е напълно разрешим с механизмите, които държавата има. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред БНТ. Според него решението е хората от гетата да бъдат изведени оттам. Икономическият проблем щял да бъде решен не чрез безвъзмездни помощи, а чрез помощи срещу труд.

Според Симеонов в тези квартали трябва да има полицейски управления. Той изтъкна, че става дума за хора, живели по българските земи с векове, и че като цяло има отдавна създадени взаимоотношения на търпимост между тях и българското население.

"Естествено трябва да се добавят и някои по-категорични и твърди мерки, с които да се премахне вредното въздействие на внушенията на т. нар. "правозащитни, ромски, цигански" и всякакви организации, които внушават на циганския етнос, че има само права, а няма задължения. Но това също е в правомощията на държавата. И аз мисля, че решаването на въпроса е възможно", заяви Симеонов.

Той припомни, че до 1989 г. не е имало проблем с циганския етнос. Според Симеонов има много работа за "етносите" в сектора на "ръчния труд, общите дейности".

"Навсякъде има пространства за почистване, нужда от поправки на улици, тротоари, други по-малки обекти, които се финансират от общините. Освен това циганите могат да бъдат заангажирани и в големите обекти по европейски програми. Фронт за работа има и държавата трябва да се ръководи от принципа "социални помощи срещу заетост", както е записано в програмата на коалицията", каза Симеонов.

Според него демографската криза у нас ще бъде преодоляна с т. нар. тридетен модел, при който всяко трето дете ще бъде поето изцяло от държавата.