Министерството на образованието призна официално, че има риск България да загуби около 70 млн. лева eвропейски пари за наука. По думите на министър Красимир Вълчев пред БНТ става дума за суми от текущия програмен период, предназначени за научни центрове, тъй като през 2018 г. трябва да отчетем междинно постигнати цели по оперативната програма "Наука и образование".

Парите, които са под въпрос, са за изграждането на въпросните научни центрове. Пред депутатите от комисията по образование в парламента министърът е признал, че има забавяне и в предишните две години, но най-голямо било забавянето от началото на 2017-а. Причината е и в спирането на обществената поръчка за оценител на 44-те подадени проекта за научни центрове. Търгът бе спрян от служебния министър на образованието (и бивш заместник на Меглена Кунева, когато тя оглавяваше образователното ведомство - б.р.) Николай Денков. 

След прекратяването на поръчката стартира нова - за избор на индивидуални изпълнители. Целта на МОН е до юни да се сключат договорите, за да може да се спази графикът и все пак да не се стигне до загуби. 

Върховният административен съд обаче постанови, че конкурсът за оценители е спрян неправомерно и поръчката трябва да се възложи на обжалвалата фирма - италианската "Прогетти плант". Почти сигурно е, че след новия развой на събитията ще има обжалване от неспечелилите въпросния търг фирми, което ще забави още графика. Затова се обмисля вариант за предварително изпълнение на търга, стана ясно още от интервю на министър Вълчев пред националната телевизия.