Производителят на мобилни телефони Nokia наистина се завръща с пълна сила на пазара. След обновената версия на легендарния модел 3310, от финландската компания обявиха възстановяването на старо партньорство - с майсторите на оптиката от Zeiss.

В годините на смартфоните с бутони и тепърва прохождащи камери, това партньорство бе легендарно - оптиката на швейцарската компания се счита за една от най-качествените в света. И дори със сензорите от преди десетилетие снимките на ключовите модели от N-серията бяха недостижими. Особено впечатляващ представител беше Nokia N95 и неговият мини-вариант, които спечелиха множество награди както като устройства, така и за камерите си.

Новата сделка е на стария модел - Zeiss ще помага за оптиката на новите смартфони на компания, както и с настройките на камерата, софтуера и дори качеството на екраните. Брандът на швейцарците ще се появява само на флагманите и други избрани модели. Партньорството ще е ексклузивно.

В момента с топ-камери от гледна точка на оптиката могат да се похвалят Huawei, които влязоха в партньорство с Leica и техните не по-малко безупречни обективи. Но китайците може би трябва да се загрижат сериозно за евентуалната конкуренция в смартфон фотографията.

В добавка е напълно възможно с цел да изпъкнат Zeiss да опитат тежката инженерна задача, която HTC обещаха да постигнат догодина - да вкарат оптичен зуум в смартфон. Досега има два такива опита със скромното увеличение x2, но дори аматьорите фотографи ще се зарадват на възможността да не им се налага да влошават кадрите си с дигитално приближаване.