Хамбург преживя шокираща нощ в навечерието на откриването днес на срещата на върха на лидерите на държавите от Г-20 – най-развитите и бързо развиващи се страни, в които живеят 5 милиарда души. Това са две трети от световното население.

12 000 противници на форума преминаха в протестен марш по улиците на Хамбург под призива "Добре дошли в ада".

Стигна се до сериозни сблъсъци с полицията. Униформените бяха нападани с железни пръти и замеряни с бутилки. Полицията отвърна с водни струи и лютиви спрейове.

По официални данни 111 полицаи са били ранени, петима все още са в болница.

Арестувани са 29 демонстранти. Пожарната беше викана 60 пъти, за да гаси подпалени автомобили.

"Професионалната ми кариера е дълга, но такова нещо не бях преживявал", заяви говорителят на хамбургската полиция Тимо Цил.

Според него действително се е сбъднала заканата на демонстрантите – "Добре дошли в ада".

Хамбург осъмна с потрошени витрини и банкомати, горящи барикади и изкъртени павета. Над града все още се носят тъмни облаци от дим, кръжат полицейски хеликоптери.

Какво да очакваме днес?

В 11 ч. българско време канцлерката Ангела Меркел посрещна всеки един от официалните гости – лидерите на държавите от Г-20.

След това започнаха първите разговори в разширен формат – с участието на всички членове на делегациите. Темата е битката срещу тероризма и международни кризи.

По обяд всички – гости и домакини, ще си направят “семейна снимка”.

Следва работен обяд, по време на който ще се обсъждат теми в областта на икономиката и търговията.

Следващият кръг преговори е посветен на климата и енергийната политика. Точно в тях няма да участва Доналд Тръмп. Той предпочете по същото време да се срещне с руския президент Владимир Путин.

Дали разговорът на четири очи ще доведе до сближаване на САЩ и Русия?

През последните дни Тръмп излъчи противоречиви сигнали. Той обвини Москва в “дестабилизиращо поведение”, Кремъл незабавно отрече. Същевременно Тръмп намекна, че е готов на сътрудничество с Русия в Сирия и в битката срещу “Даеш”.

Довечера всички участници във форума на Г-20 ще посетят новия концертен комплекс – "Елбфилхармония". Те ще се насладят на концерт на филхармоничния оркестър на Хамбург под диригентството на Кент Нагано.

Днешният първи ден от срещата на Г-20 ще приключи със съвместна вечеря, която ще бъде дадена също в сградата на филхармонията.

Форумът на Г-20 приключва утре. Очаква се приемане на съвместна декларация.