Принс рядко е позволявал на който и да било да блесне покрай него. Но ако има един от плеядата "анонимни" виртуози, с които е свирил, това несъмнено е Джон Блекуел.

Тези дни барабанистът изгуби битката с мозъчния тумор след 15 години вярна служба на гения миньон и малко повече от година, след като Принс се пресели в отвъдното на 21 април 2016 г.

Ако случайно не сте от феновете - кой е Блекуел?

Непременно отделете 1 мин и 57 сек. за горното изпълнение - най-малкото, за да разберете, че Принс и бандата му бяха нещо много повече от просто изпълнители на Purple Rain.

Този феномен, роден пред 1973 г., свири на барабани от 3 годишен. Той потомствен барабанист след баща си Джон Блекуел-Старши.

Като тийнейджър Джон се включва в различни джаз банди и засвива на живо по клубове на 13 г.

Освен практик, завършвайки Бъркли, вече има и брилянтна теоретична подготовка по музика.

 

 

От клубовете на Бостън през 1998 г. се мести в Меката на шоубизнса - Ел Ей. Първата му сериозна работа е с Пати Лабел и дори свири в нейния албум, който печели Грами за арендби вокал пред 1998г.

 

 

От септември 2000 г. е неизменен член на "Ню Пауър Дженерейшън" - групата на Принс.

И нещо забавно - през 2006 г. този изключителен джаз музикант свии в турнето на Джъстин Тимбърлейк. Работил е и с Пи Диди.

За нещастие, през юни 2016 г. Джон - едва на ненавършени 43 г., обявява, че вече не може да използва едната си ръка и крака заради мозъчен тумор. Това става няма и 2 месеца след смъртта на Принс.

 На 4 юли 2017 г. жена му обявява смъртта му.