Tesla скоро ще бие собствения си рекорд с най-голямата литиево-йонна батерия в Австралия - инсталация с 60% по-голяма от всяка друга акумулаторна структура на планетата, разказва от Gizmodo.

Досега рекордьор бе 80-мегаватчасова подстанция в Калифорния, САЩ, също построена с батерии на Tesla.

Новата батерия ще е с мощност 100 мегавата и капацитет 129 мегаватчаса - повече от една трета това, което произвежда един блок на АЕЦ "Козлодуй", например, и способна да осигури ток на 4000 семейства за цял ден.

Акумулаторните пакети ще са стандартните PowerPack 2, които са достъпни и за потребители. Но дори да имате парите за няколкостотин такива, създаването на голяма батерия не е лека задача.

Батерията ще бъде монтирана във ветропарка "Хорнсдейл", на около 24 км от Джеймстаун, в южната част на континента-държава

Ако се чудите за какво им е на хората огромна батерия? Хората на Илон Мъск обясняват това ясно в блога си:

"Енергийните пакети на Tesla ще се зареждат от възстановяемата енергия на Ветропарка "Хорнсдейл" и ще осигуряват ток по време на пиковите часове, за да поддържат сигурната операция на токовата инфраструктура в южна Австралия."

Наскоро в региона буря спря електричеството за близо 30 000 семейства. С новата батерия те ще могат да имат ток няколко часа, докато бъдат извършени нужните ремонти при подобни инциденти в бъдеще.