Потвърждаване на ангажиментите, поети в Парижкото споразумение - около това се обединиха 19 от лидерите на страните от Г-20. Срещата им приключи днес в Хамбург, Германия, с финално комюнике. 

Единствено САЩ не се присъединиха към консенсуса за климата, а и Доналд Тръмп вече извади страната от споразумението. В декларацията обаче се  взимат предвид възражения на Щатите за търговията, предадоха световните агенции. 

"Потвърждаваме нашия силен ангажимент към Парижкото споразумение, придвижвайки се бързо напред към пълното му прилагане. Взимаме си бележка за решението на Съединените американски щати да се оттеглят от Парижкото споразумение", пише в текста на декларацията.

Френският президент Еманюел Макрон дори обяви, че следващата среща, посветена на климата, ще е в Париж на 12 декември. Той изрази задоволство, че срещата на върха е съхранила "необходимите равновесия" по въпросите на климата и търговията и е предотвратила връщането назад в тези области. Макрон обяви, че вярва, че САЩ могат да бъдат убедени да се присъединят отново съм Парижкото споразумение.

Оптимизмът на Макрон не бе споделен от канцлерката на Германия и домакин на срещата Ангела Меркел.

Двадесетте страни с най-развити икономики обявиха заедно, че поддържат борбата срещу протекционизма и нечестните практики, както и че ще работят за насърчаване на свободната търговия.

"Ще оставим пазарите отворени, отбелязвайки важното значение на реципрочната и взаимноизгодна търговия и инвестиционни рамки и на принципа на недискриминация", пише в заключителната декларация на срещата.

В същото време комюникето взима предвид възраженията на САЩ и по-конкретно националистическата икономическа политика на президента Доналд Тръмп, за да може текстът да получи тяхното одобрение. Г-20 признава "ролята на легитимните защитни инструменти в търговията". Групата освен това призовава някои свои членове, по-специално Китай, да намалят своя свръхкапацитет в своя стоманодобивен сектор.

Г-20 отчита в комюникето реакциите срещу глобализацията.

Меркел осъди насилието, съпътстващо протестите срещу Г-20. Германското правителство обмисля как да помогне на пострадалите, отбеляза тя и похвали действията на полицията.



Меркел каза още, че се радва, че форумът е дал възможност Доналд Тръмп и Владимир Путин най-накрая да се срещнат. 

Десетки хиляди хора се събраха в центъра на Хамбург за заключителния протест срещу срещата на върха на Г-20 в северния германски град и днес. За разлика от предишните дни протестът този път бе мирен