Премиерът Бойко Борисов обяви прогрес в отношенията с Русия в сектор "енергетика", съобщиха от правителствения пресцентър, след като министър-председателят се е срещнал с министъра на енергетиката на Руската федерация Александър Новак. Двамата са разговаряли в рамките на 22-ия Световен петролен конгрес, който се провежда в Истанбул и където Борисов е по покана на Реджеп Ердоган.

"Като позитивна стъпка министър-председателят определи Пътната карта, която беше подписана в началото на юни тази година от българския енергиен министър Теменужка Петкова и председателя на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер. Съгласно картата страните ще разгледат възможността за разширяване на газопреносната инфраструктура на територията на България при отчитане на правилата на ЕС.", пише в информацията от правителствената информационна служба.

Става дума за пътната карта за пренос на 16 млрд. кубически метра газ през територията ни, за която руският "Комерсант" написа, че проектът "Южен поток" е реанимиран тихомълком.

 

"Премиерът Борисов обърна специално внимание на инвестициите, направени в газопреносната система у нас. Той акцентира върху концепцията за изграждане на европейски газоразпределителен център на територията на България, за чието предпроектно проучване ЕС предостави финансиране в размер на 920 хил. евро. Борисов изтъкна, че страната ни работи сериозно в интерес на енергийната сигурност в региона на Централна и Югоизточна Европа.", се казва още в съобщението след срещата на Борисов с Новак.

Борисов е потвърдил за пореден път, че България търси инвеститор за подновяване и строеж на проекта за втора атомна централа "Белене". Темата бе обсъдежа с руския президент Владимир Путин по телефона, когато стопанинът на Кремъл поздрави Борисов за третия му премиерски мандат. 

По-рано днес и бившият президент Георги Първанов поздрави Борисов и за политиките по енергийните проекти в последните месеци, допускайки, че премиерът е "осъзнал направени грешки".