САЩ разположиха в Литва батарея с противовъздушни ракети с голям обсег "Пейтриът", предаде Ройтерс.

За първи път тази модерна система за противовъздушна отбрана бе инсталирана в Балтика, където Русия има превъзходство по въздуха. Това стана във военновъздушната база край град Шауляй.

Системата ще бъде изпробвана в започващите днес военни учения на НАТО, които ще продължат до 22 юли, каза говорителка на Министерството на отбраната във Вилнюс.

"Разполагането демонстрира твърдия ангажимент на САЩ към сигурността на Литва и готовността им да изпратят стратегически ресурси в региона", се казва в официално съобщение на ведомството.

Комплексите "Пейтриът" са използвани в 200 случая срещу пилотирани и безпилотни самолети, крилати ракети и тактически балистични ракети. Такива са данните на производителя им, американската компанвия "Рейтиън".

Литва, Латвия и Естония имат само противовъздушни ракети с малък обсег. Това оставя въздушните им пространства до голяма степен незащитени при евентуални военни действия от страна на Русия. Трите балтийски републики са членки на НАТО от 2004 г.

През миналата седмица стана ясно, че и Полша ще купи ракети "Пейтриът". новината бе съобщена при посещението в страната на американския президент Доналд Тръмп.