Русия и сайтът "Уикилийкс" се опитват да подкопаят демокрацията на Запад.

Това заяви директорът на ЦРУ Майк Помпео. Той говори на събитие, организирано край Вашингтон от американската неправителствена организация Съюз за разузнаване и национална сигурност.

Според Помпео "Уикилийкс" дори е враждебно настроена към САЩ разузнавателна структура.

Сред заплахите, с които в момента се сблъсква ЦРУ, е дейността на "държавни и недържавни действащи лица, които се стремят да размият демокрацията и върховенството на закона по света".

"Това включва групи като "Уикилийкс" - недържавна вражеска разузнавателна служба, която вербува шпиони, дава възнаграждения на хора, крадящи законни тайни, и използва дадената информация, за да подкопава западните демокрации. И те, разбира се, включват руското правителство, което отдавна е основна фигура в света, практикуваща активни мероприятия. Това продължава десетилетия", каза директорът на шпионската централа в Ленгли.

Помпео смята за напълно реална заплахата от намеса на противниците в избори в САЩ. Той изтъкна, че руснаците явно са го направили на президентския вот през 2016 г. И допълни, че Москва е предприемала такива усилия и през 2012 г. и дори още през 70-те години на ХХ век.

"Списъкът на тези, които искат смъртта на западната демокрация, е дълъг и много от тези в него използват инструменти, подобни на активните мероприятия", каза Помпео.

Той препоръча спецслужбите на САЩ внимателно да следят Русия, но да не прекаляват с реакциите си.