Премиерът Бойко Борисов е заявил на заседанието на правителството днес, че БСП е направила много премерен ход по отношение на паметника на Бузлуджа и е поставила кабинета в цугцванг - термин в шахмата, който означава, че всеки ход е грешен.

"Преди шест години този имот е бил предоставен на БСП. За шест години аз не знам да е направено нещо. Според мен, те изчакаха да влезе новият закон за държавната собственост в сила, за който всички от БСП са гласували "за", и веднага след това да го поискат.

Това каза Борисов, става ясно от стенограмата на заседанието.

"Шест години – нищо, и след 7 февруари: "Хайде, сега ни го дайте". Но, законът вече е друг. И те са гласували за този закон. Ако държавата тръгне да укрепва паметника на Бузлуджа, всички ще кажат: "Добре, за какво го правите? Харчите пари! Вместо да ги дадете за пенсии или за заплати, ги давате там. Ако тръгнем да приложим закона, ще кажат: "Те рушат паметници" Това е един много премерен ход на БСП, защото ние на практика нямаме нито един полезен ход. В шаха се казва цугцванг – всеки ход ти е грешен", коментира Борисов.

На заседанието днес правителството отхвърли с 12 на 7 гласа искането на БСП да получи безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години върху Дома-паметник на връх "Бузлуджа".

"Не е вярно, че само от БСП е заявена готовност за поддръжка на обекта. Такава готовност има и от Община Казанлък, абсолютна готовност".

Това пък казава вицепремиерът Валери Симеонов. И допълва:

"Апелирам да подкрепим областната управителка, която в момента смело, като една Райна Княгиня, се е изправила и единствена се е осмелила да защити държавната собственост".

Според Симеонов предоставянето на право за ползване за 10 години безвъзмездно на БСП за паметника "Бузлуджа" би било много грозен прецедент и е спорна законността на едно такова деяние.

"Нямаме абсолютно никакво основание да угаждаме на която и да било политическа партия. Апелирам още веднъж да стопанисваме съвсем отговорно собствеността, на която се явяваме представители и защитници", казва още вицепремиерът.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията няма да се откаже и търси друг начин да спаси Бузлуджа.

"С решението си днес правителството узакони разрухата. Бузлуджа и още стотици други войнишки паметници, паметници на революционери и герои на България са изоставени и се рушат. Така се заличава историята и паметта ни. И днес това беше направено уж от Патриотите - точно онези, за които националната история е знаме. Казвам уж, защото активирането на момчето за поръчки, Валери Симеонов, става по заръка на премиера Борисов, който няма смелост или доблест да застане с лицето си и да каже защо се отрича от предложението си преди няколко години или дори от предложението преди месец, което потвърди пред нас и нареди на министъра на регионалното развитие веднага да подготви документите" 

Това коментира във Фейсбук Нинова. Тя уточни, че  даването право на ползване не е незаконно.

"Самият министър ни го предложи, по силата на сега действащия закон. То не е и държавна помощ, защото подписахме декларация, че не желаем пари от държавния бюджет. Решението на МС е израз на безхаберие към рушаща се България. Защото Бузлуджа и връх Хаджи Димитър не са на БСП. Те са на България", пише още Нинова.

Тя определя решението като страх от една партия, която може да даде пример за истински, а не лъжепатриотизъм.

"Но ние няма да се откажем. Започваме консултации с юристи за търсене на друг начин, при възможност по съдебен ред , след като държавата не иска, ние от БСП да спасим паметника", заявява  Нинова.