Проруските сепаратисти в Донбас създали трудови лагери, където без никакво заплащане принуждават да работят хиляди затворници, съобщи радио Дойчландфунк.

Програмата цитира сведения на хора, лежали там.

По данни на Дойчландфунк в тези лагери са държани 10 000 затворници. Парите, заработени от тях, се харчат за финансирането на самообявилите се и непризнати от никого Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР).

Много от тези хора са незаконно лишени от свобода. Най-скандалното е, че част от тях са били осъдени още преди избухването на войната в Украйна през 2014 г.  И сега би трябвало или да са си изтърпели присъдите, или да бъдат амнистирани според приетия от Киев закон през същата тази 2014 г.

Карта на създадените от сепаратисти лагери в Донбас. Отбелязан е и предполагаемият брой на затворниците във всеки от тях. Някои от селищата са означени със старите си имена.

Украинската Източна правозащитна група нарича тези лагери "ГУЛАГ с одобрението на Москва". Според нея месечно от работата на затворниците се печелят 500 000 евро. Парите отиват за финансирането на терористичната дейност на сепаратистите.

Киев обаче не е в състояние да помогне на сънародниците си в тези райони. Там украинските закони не се спазват. До тези хора дори не са допускани представители на Червения кръст.

Според информация на журналисти повечето лагери се намират в Луганска област. Те са в тези нейни части, които са контролирани от сепаратистите.

Лагерите са в градовете Луганск, Алчевск, Брянка, Перевалск, Суходолск, Петровское, Лозовское, Валияновское, Вахрушево и Вознесеновка. Изобщо не е имало нужда те да бъдат строени. Те са на мястото на места за лишаване на свобода, които до 2014 г. са били управлявани от украинските власти.

Сепаратистите лидери в Донецк и Луганск засега не са отговорили на молбата на Дойчландфунк да коментират информацията.