Европейската комисия предупреди днес Унгария, че неин закон за неправителствените организации (НПО) може да е в нарушение на европейското право.

Законът изисква НПО, които получават външно финансиране от 2 милиона форинта (24 000 евро) и повече, да се обозначават сами като "организации, подкрепяни от чужбина" и да докладват специфични данни за финансирането пред властите.

"Проучихме закона за НПО внимателно и стигнахме до заключението, че той не съответства на европейското право", каза първият заместник-председател на комисията Франс Тимерманс. "Очакваме унгарското правителство да влезе в диалог, за да решим този въпрос колкото може по-скоро. Очакваме реакция от унгарските власти до месец."

Според съобщение на комисията законът нарушава правото на свободно сдружаване, което е прогласено от Хартата на основните права в ЕС.

Освен това той налага непропорционални ограничения на свободното движение на капитали в ЕС, като третира дискриминационно съответните НПО и им налага репутационни и административни тежести, смята комисията.

Най-сетне тя изразява безпокойство, че унгарският закон минава отвъд изискването за прозрачност и накърнява правото на защита на личния живот и личните данни.