Ръководството на държавното дружество „София Тех парк“ е прекратило обществената поръчка за избор на оператор за обслужване и управление на т.нар. Инкубатор, който се намира в комплекса „Научнотехнологичен парк“. 

Причината е, че в хода на процедурата са подадени оферти само от двама кандидати, като с официално писмо от 5 май единият от тях оттегля документите си за участие. 

Това е обединението "Тех-Ин", където влизат адвокатското дружество "Салчев и съдружници" и консултантът по еврофондове "Евро програм консултинг".

Единствената друга оферта е на "Евротехинкубатор", в което водещ партньор е "Евроконсултантс България С.А.". То предложи малко над 13 000 лв. без ДДС месечно възнаграждение за услугите си плюс 6,2% от събраните за предходния месец приходи от наем на офис и търговски площи, както и от събраните приходи от ползване на общежитията в сградата на "Инкубатора".

„Така не е създадена възможност за реална конкуренция и сключване на възможно най-изгоден за дружеството договор. Прекратяването е в съответствие със Закона за обществените поръчки за осигуряване на ефективност при разходването на публичните средства и спазване на принципите за равнопоставеност и недопускане на дискриминация, свободна конкуренция, пропорционалност, публичност и прозрачност“, пише в мотивите на „София Тех парк“, публикувани на сайта на дружеството. 

Оттам са категорични, че ще обявят нов търг за оператор на“Инкубатора“, но в условията на реална конкуренция.

Сагата с обществената поръчка на „Инкубатора“ (предвидена за стартъп компании) се точи от декември 2016 г. Тя бе обявена експресно - за срок от 1 месец. И двете обединения, които кандидатстваха, бяха с неясна ескпертиза и нито една компания с международен опит в сферата не кандидатства заради краткия срок и особените критерии. 

Под оператор разбирайте: управление на офис пространства и подбор на наемодателите (в случая става въпрос за 12 000 км.м площ), предоставяне на консултации за бизнес развитие, подпомагане в контакти с инвеститори, трансфер на развойна дейност, организиране на събития, срещи, конференции, обучения и др. 

Преобладаваща част от сделките за „София Тех парк“ бяха сключени по времето на бившия икономически министър Божидар Лукарски.