При издаване на удостоверения и преписи от актовете за гражданско състояние от гражданите не може да се изисква предоставянето на лични данни, които са се намирали в ЕСГРАОН, но са били заличени. Такава промяна в Закона за гражданската регистрация внесоха наскоро от ДПС. Тази промяна е поредният опит на движението да заличи от регистрите българските имена, дадени на турците по време на т.нар. Възродителен процес.

Подобна промяна на няколко пъти бе предлагана в минали управленски мандати. В крайна сметка обаче тя досега не е приета.

От ДПС изтъкват, че непрекъснато получават сигнали от граждани с турско-арабски имена, че при административно обслужване често са питани от служителите за българските си имена. Според движението това е недопустимо по две причини. Първата е, че длъжностните лица могат да получат тази информация чрез достъпа си до ЕСГРАОН. Втората е, че е болезнено да се изисква от гражданите, пострадали от т.нар. "Възродителен процес", да посочват имената, които са им били наложени насила в онзи мракобеснически период.