Депутатът от БСП проф. Иво Христов за пореден път коментира проблемите, свързани с циганите. Пред бТВ той заяви, че българите се откупуват от циганското малцинство с един вид "кръвен данък", като отделят пари за социални помощи.

"Една циганка се подпира на метлата, двайсет я гледат, общината плаща", каза Христов.

Той поясни, че в циганските гета живее 5-та генерация хора, които са асоциализирани "вън от всякаква цивилизована общност".

"Използват се само за евтини гласове и участие в престъпни схеми. Циганите са жертва на целия български преход с неговата античовешката логика. Те бяха интегрирани криво-ляво преди 1989 г., работеха, имаха доходи, децата им бяха грамотни. Младите цигани ходеха в трудови войски, имаха занаят. След 1989 г. те бяха първите жертви на реформите, бяха лишени от икономическата база. По-късно тези гета придобиха собствена логика", обясни Христов.

Той каза, че не е оптимист за това, че проблемите на циганите ще се решат, ако те се образоват.

"Образованието не е цел, то е средство. Къде ще работят тези хора? Коя е тази българска икономика, която има нужда от образован национален капитал? Когато имате проблеми с циганите, вие имате проблем с цялото общество", заяви Христов.

Според него българският бизнес не иска да си плаща.

"Той иска някак си, ако може, да мине по тънката допирателна. Как си представяте един инженер завършва и почва с 550 лв. заплата. В Германия почва от 2 500 евро. Когато си научите да си плащате, тогава ще имате качествени работници", убеден е Христов.

Според него на последната среща на Г-20 президентът на САЩ Доналд Тръмп е заявил, че останалите държави трябва да започнат да си плащат, ако разчитат на защита от Америка. Христов смята, че има тежки разминавания между двете крила на евроатлантическия проект.