"Болниците в най-критично финансово състояние са в Ловеч и в Стара Загора, те са в спасителен режим." Това заяви по бТВ здравният министър проф. Николай Петров. 

По думите му не работещите там медици, а мениджмънтът е виновен за това и всеки, престъпил закона, ще бъде клиент на прокуратурата.

"Нещата излязоха от приемливите граници и започваме да се излагаме като общество. Не може така. Трябва да има присъди, а не накрая да излиза като трудова злополука”, подчерта здравният министър по повод честите случаи на агресия срещу медицински персонал.

„Аз работих на конфликтно място и обикновено реакциите на роднини са точно на такива места. Съветвам колегите да бъдат внимателни, дипломатични и да не влизат в тона на хората. Най-лесно е да слезеш на нивото на простака срещу теб”, коментира Петров, който е работил като реаниматор.

Той приветства действията на главния прокурор да бъдат назначени специални регионални прокурори, които да отговарят само за лечебните заведения. 

„Тази пряка връзка ще даде възможност случаят да бъде така обработен, че да завърши с присъда”, отбеляза Петров.

Той  определи като добри идеи опитите на предшественика си Петър Москов за въвеждане на националната здравна карта, както и стартирането на проекта за Спешната помощ.

По повод налагането на пръстовите идентификатори здравният министър коментира, че тяхната ефективност можеше да бъде отчетена, ако бяха работили по-дълго време. 

„Дали е бил правилен този начин, щеше да го покаже анализът след още 6 месеца”, подчерта Петров.

В качеството си на реаниматор той е бил пряк участник в събитията след атентата в "Сарафово" през 2012 г. 

"Пътувах с жена ми и малката дъщеря на ваканция. Голямата ми дъщеря се обади по телефона и ми съобщи за трагедията. Веднага звъннах на директора на бургаската болница, хвърлих багажа и отидох там. Това е в кръвта на всеки реаниматор, всеки би постъпил по този начин", каза още проф. Петров.