Кой да даде най-умните съвети за момиченца освен създателя на Том Сойер, източника на най-умните съвети за момченца? На български език за първи път, 150 години след оригиналната си публикация, излиза „Съвет към малките момичета“ на Марк Твен – шеговит набор от препоръки към младите дами: като да полеете малкия си брат с вряла вода, вместо да го мъмрите или замеряте с кал, или пък да пристъпвате към бойни действия със стари хора чак след като те са започнали първи.

Когато му хрумва да съветва момиченцата, Марк Твен (по онова време той е все още Самюъл Лангхорн Клемънс) е на трийсет и вика музата с тютюнев дим. Пуши поне по 300 пури на месец и никотинът вдига неимоверно работоспособността му. Поне така твърди в една анкета, правена седемнайсет години по-късно сред интелектуалци във връзка със стимулантите на творческата им дейност.

В началото на 60-те години на XIX век обаче Клемънс все още далеч не минава за интелектуалец. Освен че още носи рожденото си име, а не онова, с което го познаваме днес, околните го признават за кадърен, но кадърен като… лоцман, а не като разказвач. Така и изкарва парите си – по корабите. Години по-късно Твен ще стане авторът на незабравимите „Приключенията на Том Сойер“ и „Приключенията на Хъкълбери Фин“.

На кораб по Мисисипи бъдещият писател работи четири години – взира се напрегнато в речните плитчини и от време на време се провиква: Mark Twain! С този възглас моряците предупреждавали за опасно спадане на водите до минимума, необходим за речното корабоплаване. Години по-късно Самюъл ще го вземе, за да подписва с него разказите си, публикувани в притурките на различни вестници. Освен него той използва и псевдонимите Джош и Томас Джеферсън Снодграс. Mark Twain обаче надделява. Вярното произношение е Марк Туейн, но у нас от десетилетия го произнасяме Твен – като руснаците.

Според литературоведите Клемънс за пръв път се подписва като Марк Твен на 2 февруари 1863-та под кратък пътепис. Първите му разкази са вдъхновени точно от приключенията по Мисисипи.

Твен работи като лоцман от 1857-а до избухването на Гражданската война през 1861 година. Понеже печели добре, убеждава по-малкия си брат Хенри също да стане лоцман. По-късно ще се обвинява цял живот – защото Хенри загива на 21 юни 1858 г. при експлозия на парахода „Пенсилвания”, на който плавал.
Твен сънувал смъртта му месец по-рано и след трагедията се насочва към парапсихологията. Той става един от първите членове на Обществото за парапсихологически изследвания.

На български „Съвет към малките момичета“ е в превод на Невена Дишлиева-Кръстева. Илюстрациите с техниката на хартиената пластика и не по-малко остроумни от текста са на Капка Кънева. Изданието е на „Лист“.

"Площад Славейков"