Унгарският премиер Виктор Орбан призна отговорността на страната си в съучастие в холокоста, предаде "Дойче веле".

Той заяви това на среща с израелския си колега Бенямин Нетаняху, пристигнал на посещение в Будапеща.

Орбан нарече престъпление и грях сътрудничеството на оглавявания от Миклош Хорти режим с нацистите и отказа от защита на еврейската общност по време на Втората световна война. В годините на холокоста са унищожени 550 000 унгарски евреи, или 70 на сто от еврейското население на страната.

Орбан изтъкна в речта си, че неговото правителство се отнася с нетърпимост към проявите на антисемитизъм.

"Казах на главата на израелското правителство, че днес Унгария защитава всички свои граждани, независимо от техните вероизповедания и етнически произход", заяви Орбан.

И допълни, че е горд от възраждането на еврейския живот в своята страна.

За първи път Виктор Орбан толкова твърдо изразява позицията си за хорокоста, отбелязва "Дойче веле". Той неведнъж е заявявал зе неприемливостта на антисемитизма. Някои негови изказвания обаче предизвикаха критика не само в Унгария, но и в Европа. Така например наскоро премиерът се изказа положително за Миклош Хорти, а по време на предизборната си кампания отправяше антисемитски нападки срещу американския милиардер Джордж Сорос - евреин, роден в Унгария.

Бенямин Нетаняху е първият премиер на Израел, дошъл в Унгария след пазането на комунизма през 1989 г. Той търси по-голяма подкрепа за Тел Авив в ЕС и ООН. Днес Нетаняху ще присъства на срещата в Будапеща на страните от Вишеградската четворка - Унгария, Словакия, Чехия и Полша.