Коментарът е по повод приетата на първо четене поправка в Закона за съдебната власт, която забранява на професионалните организации на съдии, прокурори, следователи и съдебни служители достъп до чуждестранно финансиране:

Пореден опит на посткомунистическата мафия да монополизира обществения живот в България като изключи възможностите за финансиране на дейности и позиции, които противодействат на:

- Прекия контрол на милиционерското задкулисие върху икономиката и институциите на държавата;

- Монопола на прес-радио-ТВ медийна група "Мама и гамен", която обслужва разрастващия се монопол върху властта;

- Превръщането на правосъдието в изцяло послушна слугиня на мафията;

- Постепенното изтегляне на България от ефективна интеграция в евроатлантическия свят и закопаването й - този път окончателно - в Евразия;

Няма какво да се лъжем - депутатските ръчички, вдигнали се в подкрепа на този законопроект, искат гореизброеното, служат на тези, чиито интереси изискват всичко гореизброено да се случи. Това не е първи - няма да бъде и последен опит за разправа с всяко антиолигархично обществено мнение в България.

Калната кампания срещу хора и организации, работещи с международно финансиране - открито, прозрачно и подконтролно - започна отдавна, почти веднага след началото на възможността български организации да работят на международния пазар на неправителствените дейности. Преди десетина години излезе обемистият труд за "експертите на прехода", чийто основен вътрешен патос беше - "помощ, на тях им дават пари, а на нас - не".

С връщането на Москва като инвазивна сила в Източна Европа в България се активираха яростни стратегии за омаскаряване на всички, които работят по проекти с финансиране, независимо от посткомунистическата мафия и от руски енергийни рушвети. "Соросоидите" бяха издигнати в ранг на основен враг на прогресивните евразийски сили, въпреки че Сорос спря да финансира каквото и да е в България още през 2002-2003 г.

Дейността на Фондация "Америка за България" предизвиква пяна по устите на олигархичната прислуга от прес-група "Мама и гамен", както и сред евразийската пета колона у нас. Сега пристъпват към законодателна разправа с възможността за независима от КОЙ обществена дейност. Първо ще отрежат магистратите, а ако мине - и всички останали. Който иска да работи - да се нареди на опашка пред хотел "Берлин".

Искам да попитам евроатлантиците Бойко Борисов и Цветан Цветанов от "умерено проевропейската партия" ГЕРБ - защо мълчите, господа? Вие гласувате ли за този закон? Без съмнение - да. Ако депутатите ви гласуват, явно вие сте им наредили да го направят. Ще трябва най-малкото да се попита и Европейската народна партия - тя подкрепя ли подобно законодателство и какво мисли за този закон в България? Не е излишно да се попита и Европейската комисия - защо финансира българско правителство, което законодателства срещу възможността недържавни организации също да ползват международно финансиране?

На всички колеги от неправителствения сектор мога да препоръчам само едно - да не мълчат. Защото днес са магистратите, а утре - всички други по ред. И последно - кога българската държава ще започне да финансира неправителствени дейности по законен и прозрачен начин, подобно на всички останали европейски страни? Много лесно забранявате, господа, но нищо никому не давате - вашият джоб е най-близо от всичко.

...

Коментарът е от фейсбук профила на Огнян Минчев: