Решение за откриване на призатизационна процедура за продажба на дела на София в "Общинска банка" ще гласува Столичният общински съвет на заседанието си днес. Докладът за попълване на Годишния общински план за работа по приватизация и следприватизационен контрол в София с продажба на акциите на общината от капитала на банката е внесен от съветника от десницата и говорител на "Нова република" Трайчо Трайков.

Предложенето вече е било прието от комисиите по икономика и финанси в  общината и единствено представителите на БСП били против. 

София е мажоритарен собственик в "Общинска банка" с дял от 67.5%. Това е втори опит да се стартира процедура по продажба. Предишният опит бе прекратен през юли 2014 г. заради кризата с КТБ. 

Ако Столичният общински съвет даде съгласие за приватизация, ще бъде обявен конкурс за търсене на купувач. За посредник е избрана компанията "Грант Торнтън". Сделката трябва да бъде одобрена от Българската народна банка. По думите на общинския съветник Стоян Александров, който е бивш финансов министър и банкер, цялата процедура по приватизацията ще отнеме повече от 1 година.

Трайков предлага в доклада си Столичният общински съвет да има право да "одобри резултатите от процедурата". Самата тя ще се координира от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции. Основен мотив за предложението за приватизация на "Общинска банка" е това, че моментът е подходящ, тъй като трезорът е показал стабилни резултати от стрес тестовете. Активите възлизат на 1,325 млрд. лева.