Трябва ли европейците да могат да си купуват земеделска земя у нас? Вълненията от последните дни по темата всъщност се вторачват в този напълно сбъркан въпрос.

Европейските граждани трябва да имат право да купуват земя у нас, защото ние можем да купуваме земя навсякъде в ЕС. Свободното движение на капитали (а покупката на земя се предполага да е част от това свободно движение - б.р.) е един от основните принципи на Съюза. Той е заложен не в директиви или някакви "писма от секретарки" от ЕК, а в договора ни за присъединяване към ЕС.

В България обаче има пълна забрана за чужденци да купуват земеделска земя, освен ако не са прекарали пет години в страната. Това ограничение предизвиква Европейската комисия още преди години да ни предупреди, че дискриминираме европейските граждани. И после да започне процедура за нарушение, като ни пише предупреждения практически всяка година оттогава насам. Последното е дошло наскоро, а след него следва съд. Този съд може да определи сериозна глоба, която не е ясна като цифра, но вероятно ще е над 800 000 евро. Освен еднократната глоба, всеки ден, в който продължаваме да дискриминираме европейските граждани, ще трябва да плащаме 600-700 евро отгоре (колко точно - отново зависи от евентуалното бъдещо съдебно решение).

За това предупреди земеделският министър Румен Порожанов миналата седмица, когато институцията публикува за обществено обсъждане законопроект за премахване на ограничението. И изведнъж някой се сети, че това е опасно. А Корнелия Нинова от БСП заяви вчера, че е убедила 3 партии в парламента - ГЕРБ, "Обединените патриоти+ и "Воля" - да забавят този въпрос.

ГЕРБ искат лицензионен режим

Управляващата партия първо подкрепи министъра, но после, като "патриотите" скръцнаха и БСП скочи, се съгласиха, че трябвало да се изчака.

Днес техният евродепутат Владимир Уручев обясни, че мораториумът трябва да бъде премахнат, защото има дискриминация срещу европейските граждани. Но нямало нужда да се бърза, а да се обсъждат регулации. Фактът, че от поне 3 години ЕК ни подсеща по въпроса показва ясно, че никой никога не е бързал по този въпрос.

"Необходима е нова регулация на поземлените отношения, която да регламентира ползването на земите от земеделските производители за земеделски цели", изтъкна пък Десислава Танева.

Тезата на управляващите е ясна - да седнем и да обсъдим с Европа какви регламенти може да заложим, така че ако дойдат чужденци и закупят земя тук, да не я ползват за нещо, което ще я увреди. Плодородната земя лесно може да стане неплодородна.

Техният основен партньор в управлението обаче мисли друго....

"Обединените патриоти": Турция ще ни изкупи

Аргументът бе чут от цяла върволица депутати от националистическото обединение. Още снощи Юлиан Ангелов каза:

"Европейски граждани е много относително. Европейски гражданин е и Хасан Хасанов, който е и турски гражданин и в същото време гласува за Ердоган." 

Днес колегата му Йордан Апостолов първо обясни как лобисти притискали министъра, за да внесе тези промени. Това, че ЕК подсеща държавата ни за нарушаване на основен европейски закон него не го интересува.

"Достатъчно е някой да обяви, че това е анклавна територия, защото това каза турският министър-председател, и ако го няма Европейският съюз... Никой не може да каже какво ще стане след 20 години. Но някой работи, защото става бавно."

Според него до месец май Европейската комисия вече ще е променила един от основните принципи на ЕС и няма да има опасност от глоба.

А глобата, както изясни вчера и Ангелов, е нищо - някакви си около милион евро, това било дреболия. А днес добави:

"Има хипотези, при които ако чужди граждани купят земя и утре я дарят на държавата си, какво ще се случи след 20 години? Никой не знае. Включително и бежанци, идва и си купува земя..."

Хипотезата, че чужденец може да купи земя, да я подари на държавата си и въпросната държава изведнъж да дойде и да си я вземе като суверена територия, е древна. И още в древни времена са измислени закони срещу това. Купуването на земя не значи купуване на територия. Това са основни правни принципи, които видно депутатите от "Обединени патриоти" не познават.

Напълно е възможно и да знаят точно какви абсурди говорят. Плашенето с "Турци и бежанци идват да ни вземат..." е напълно в техен стил.

БСП - и ние искаме регулации!

Основният довод на левицата е, че вдигането на мораториума е опасно. Според тях той не трябва да бъде пипан, докато не се установят ясни регулации как ще се ползва земята.

Депутатът от левицата Крум Зарков днес разясни:

"Трябва да видим как можем да защитим земеделската ни земя. Нашите евродепутати да обсъдят с Европейската комисия какви варианти има, да ни кажат какво е дискриминационно и какво не е."

Той призна, че ако съдът все пак заяви, че мораториумът нарушава европейските закони, е редно да ги следваме и да го премахнем. Ако имаме късмет, в такъв случай ЕК може да оттегли иска си и да си спестим глобата.

Но, подчерта Зарков, не е редно просто да премахнем механизъм, когато нямаме регулации. 

Друг е въпросът, че БСП са променяли въпросния закон два пъти от 2013 г. и възможности да напишат регулации и да ги въведат са имали бол...

"Воля": Трябва да уговорим максимални ограничения в рамките на европейските закони

И групата на Марешки споделя мнението на ГЕРБ и БСП - мораториумът трябва да падне, но когато имаме регулации.

"Аз смятам, че са водени до момента недостатъчно ефективни преговори от страна на правителството и нашите евродепутати. Ще ми се да вярваме, че сега в земеделската комисия ще можем да изготвим въпроси с всичко, което нас българите ни вълнува", коментира депутатката от "Воля" Кръстина Таскова.

Тя също призна, че трябва да спазваме европейското законодателство, но това трябва да минава през нашия личен интерес. 

"Има държави, в които има възможности за ограничения. Нашата земя е евтина, плодородна, така че ще има интерес към нея. В Словения имат такива ограничителни мерки. Ако ние си свършим работата като политици, ще можем да се възползваме максимално от това, което успеем да съобразим с Европа", обобщи Таскова.

Накратко - три от четирите партии все пак искат да се съобразят с европейските закони. Четвъртата - част от управляващата коалиция - така или иначе смята, че ние скоро няма да сме в Европа. Дали ще може да се лавира около процедурата за нарушение на ЕК и да се преговаря тепърва - не е ясно. 

Но е видно, че България е напът да започне европредседателството си, нарушавайки един от основните принципи на Евросъюза.