"Вината на Цветан Василев е, че се е предоверил на толкова много хора, които са били негови приближени. Имаме данни, че година преди падането на КТБ те са започнали да подреждат пасианса какво ще стане, ако падне банката. И дори са носили документи в следствието."

Това заяви днес пред бТВ Христо Ботев - един от адвокатите на банкера.

Той и колегата му Константин Симеонов коментираха разпространеното вчера резюме на обвинителния акт срещу Василев и още 17 души по аферата "КТБ".

"Цветан Василев много иска да се върне в България и да свидетелства. Но понеже нямаме гаранции, че ще има справедлив съд, аз не го съветвам. Очевидно в онова време той е имал изключителната способност да се обгражда с боклуци. И сега получава това, което сам си е надробил", каза адвокат Симеонов.

И двамата юристи са се видели с клиента си в сряда, а вчера са разговаряли няколко пъти по телефона.

Много интересен е въпросът за отпечатването на 5000-те страници с обвинения срещу 18 души, смята Симеонов. Внесеният обвинителен акт трябва да е в толкова екземпляри, колкото са обвиняемите.

"Още оттук сме в нарушение", коментира адвокатът.

Той е убеден, че готвените промени в НПК се правят с цел всичко да е "под капак":

"След като срутиха КТБ, чак тогава това стана престъпление. Промениха после закона за банковата несъстоятелност. Сега, когато делото трябва да влиза в съда, подготвят промени в НПК. Най-важни са двегодишният срок, в който едно лице може да бъде обвиняемо. Сега ще увеличат срока. Премахват необходимостта от четене на обвинителния акт в залата."

Адвокат Христо Ботев изтъкна, че по аферата не са разпитвани Делян Пеевски и премиерът Бойко Борисов.

"За единия има данни, че е имал бизнес отношения с Цветан Василев. Борисов заяви, че виновници за събаряне на банката са трима души от бившия държавен ешелон. Биха могли поне него да разпитат", смята юристът.

Константин Симеонов допълни, че в листа с информация за парите му за деня, който всяка сутрин Василев получавал, фигурирали абревиатурите ДП или ДП-1. Вероятно става дума за Делян Пеевски. И въпреки това той не е разпитан.

Същевременно в категорията на пострадалите ги няма хората, които не са могли да си вземат парите от КТБ, допълни Симеонов. Той е убеден, че банката е срината с активното действие на прокуратурата.

А 146-те престъпления, за които става дума, са кредити, отпускани според прокуратурата в нарушение на вътрешните правила на банката. Те били без необходимите обезпечения.

"Проблемът е друг - в момента, в който сриват КТБ, всички кредити са обслужвани. Те стават необслужваеми след срива. Големият грабеж е след 20 юни 2014 г. Видях с очите си оценка на международната компания, занимаваща се с оценка на 13 актива, контролирани от КТБ. Тя е над 3,5 милиарда лева. Всички те бяха обезценени, за да си ги напазаруват съответните хора. Там е ключът от бараката. Това са пари на "Виваком", "Петрол" и други. Кредитите, инкриминирани на съответните обвиняеми, са иззети от контекста, правени са на парче", каза Константин Симеонов.

И попита къде са били държавата, спецслужбите, ДАНС, МВР. Той не е съгласен с изказването на прокурора Иван Гешев, че е виновна само БНБ.

Не ми е мерило адвокат Симеонов за надеждността на обвинението за КТБ, заяви следобед главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг в Съдебната палата във връзка с изявлението на един от адвокатите на Цветан Василев - Константин Симеонов, че не очаква справедлив процес, предаде „Фокус“.

„Не съдя за надеждността на обвинение по изявленията на адвокат Х или У. Освен това нека да бъдем пределно ясни - защитниците на Цветан Василев не са защитници на обществена кауза. Нека да бъдем пределно ясни. Това са хора, които упражняват такава професия. На тях им се плаща, за да защитават обвиняем и в това няма нищо лошо. Аз не познавам адвокат, който да е излязъл и да е казал: Прокуратурата е права, моят клиент е виновен“, коментира Цацаров. „Дайте да разсъждаваме логично, имаме обвинителна теза и считаме, че тя е надеждна. Моите уважения към правната експертиза на колегите, те ще премерят сили с прокурорите в съдебната зала. Не казвам, че са лоши юристи, напротив, но не ми е мерило адвокат Симеонов за надеждността на обвинението. Това е едно, а второ - естествено е че, те ще заемат тази позиция - нали за това им плащат“, каза още той.