Съдебни лекари и юридически експерти започнаха да вземат ДНК проби от балсамираното тяло на испанския художник сюрреалист Салвадор Дали, предаде Ройтерс.

Те ще се опитат да проверят достоверността за твърденията на родената през 1956 г. Мария Пилар Абел, че е негова извънбрачна дъщеря. Тя твърди, че майка и имала връзка с художника и от години се опитва да докаже, че е негова дъщеря. Мария е от Фигерас, недалеч от Барселона - града, в който дали е роден и погребан.

Съдебни лекари изнасят ковчега с тленните останки на художника.

Когато Салвадор Дали умира през 1989 г. на 84-годишна възраст, тялото му е балсамирано от Нарсис Бардалет. Той заяви пред Ройтерс, че опитите да бъдат взети ДНК проби вероятно ще бъдат успешни, макар да има трудности поради факта, че тялото е балсамирано и формалдехидът може да е повредил клетъчните ядра.

"Вземането на проби от кътниците, зъбите, костите, за да се извлече ДНК, ще бъде лесно, защото тялото ще бъде в относително добро състояние", каза Бардалет.

Тленните останки на Дали са погребани в крипта под сцената на Театъра-музей във Фигерас. Там са изложени някои от произведенията на художника и картини от колекцията му.

Съдът постанови през юни да бъдат взети ДНК проби. Възможно е да минат седмици до получаването на резултатите от тестовете.