Полският парламент прие късно вчера крамолен закон, който на практика поставя Върховния съд на страната под контрола на правителството.

Европейската комисия предупреди онзи ден, че ако мине, законодателството може до доведе до процедура за налагане на най-тежката санкция - лишаване на Полша от право на глас.

"Положението, също в международно измерение, е наистина сериозно. И затова имаме нужда от сериозни мерки и сериозни партньори", каза в изявление снощи председателят на Европейския съвет, полякът Доналд Туск.

Законът позволява всички върховни съдии с изключение на назначените наскоро от управляващите консерватори да бъдат пенсионирани, а техните приемници да бъдат одобрявани по занижени критерии, така че съдът да се напълни с магистрати лоялни към властта.

Законът беше приет с 235 на 192 гласа и 23 въздържали се.

Туск, бивш министър председател на Полша, принадлежи към сега опозиционната и дясноцентристка "Гражданска платформа". Полша беше едиствената страна, обявила се против преизбирането му като председател на Европейския съвет за втори мандат от две години и половина на среща на върха на ЕС на 9 март тази година.

По-рано тази седмица Туск поиска среща с полския президент Анджей Дуда, за да го увещава управляващите да се откажат от крамолното законодателство, което беше критикувано също в Европейския парламент и сред държавите-членки. Дуда отказа срещата.

Вчерашният закон идва след друг, който позволява на управляваща партия "Право и справедливост" да назначи мнозинството от членовете на Национални съвет на правъсъдието, аналог на българския Висш съдебен съвет, който, назначава, уволнява, повишава и понижава магистратите.

Законът за Върховния съд беше приет с изменения на първоначалния проект предложени от Дуда. Според тях той, а не министърът на правосъдието Збигнев Зиобро, ще определя процедурата за назначаване на нови върховни съдии както и кои от сегашните да бъдат освободени. Законът създава и дисциплинарна камара на Върховния съд, чиито членове ще вземат с 40% по-високи заплати от колегите си.

Според Зиобро камарата  ще помогне да се повишат етичните стандарти сред върховните съдии и ще "сложи край на държавата в държавата" както той вижда досегашната съдебна власт.

Десетки хиляди хора протестираха вчера пред полския Сейм след приемането на закона, поставил Върховния съд под правителствен контрол.

Европейската комисия наблюдава Полша в специална процедура, предназначена да гарантира, че държавите-членки ще спазват принципа на върховенството на закона, който е залегнал в договора на ЕС. Той създаде процудурата през 2014 година поради подоби посегателства към разделението на властите и "спирачките и противотежестите" на демократичното управление в Унгария.

Процедурата, която наближава последната си фаза, може да доведе до прилагане на член 7 от Лисабонския договор, който позволява ЕС да ограничи членските права, включително правото на глас на своя държава-членка, ако тя поставя под системна заплаха основополагащи принципи и ценности на Съюза.

В сряда Франс Тимерманс, първи зам. председател на Комисията, предупреди, че "все повече се приближаваме към задействане на член 7". Комисията е готова да прибегне към него, ако управляващите във Варшава откажат да се съобразят с последна препоръка и процедури за нарушение във връзка със спорното законодателство, които Брюксел се готви да приеме другата седмица.

"Поставяйки съдилищата под контрола на управляващата партия по начина предложен от "Право и справедливост" ще съсипе вече влошеното обществено мнение за полската демокрация", каза в изявлението си Туск.

"Европейският съюз не е само пари и процедури. Той е първо и преди всичко ценности и високи стандарти на обществен живот. Затова такава вълна от критика към правителството се надига понастоящем в Европа и в целия Запад", каза още Туск.

По думите му "политическата сриза в Полша" може да има "опасни последици за нея и за положението й на световната сцена".

Хиляди поляци протестират всеки ден откакто парламентът започна да гласува пакета съдебни реформи.

Тимерманс изрази увереност, че би събрал квалифицирано мнозинство от четири пети от държавите-членки в Съвета на министрите, за да започне процедура по член 7 срещу Полша. За да завърши тя със санкции обаче трябва единодушие сред държавните и правителствените ръководители, което Комисията не е сигурна, че може да постигне.

Консервативните лидери се радват на подкрепата най-малко на идеологически сродния им унгарски премиер Виктор Орбан, който е също в обтегнати отношения с Комисията.

Досега ЕС никога не е прилагал докрай тази клауза от своя договор, която наричат още "ядреното решение", заради трудно постижимото изискване за единодушие между държавните и правителствените ръководители.