Европейската комисия може да фокусира повече вниманието си върху борбата срещу киберзаплахите и киберпрестъпността, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата му в Министерския съвет със заместник-председателя на ЕК и комисар за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността Ирки Катайнен, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Според Борисов това ще бъде в интерес на сигурността на всички държави - членки на ЕС, предвид бързото развитие на технологиите.

По време на разговора е била обсъдена темата за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Борисов е изтъкнал, че едно от трите ключови послания на страната ни ще бъде конкурентоспособността на европейската икономика.

Акцент ще бъде поставен върху подкрепата на предприемачеството, растежа и работните места, задълбочаването на Икономическия и паричен съюз, устойчивата околна среда и ефективен Енергиен съюз.

Двамата са се обединили около значението на европейските средства и тяхното ефективно и разумно използване, така че да се постигне максимален ефект за гражданите на ЕС.

Премиерът Борисов е изтъкнал, че благодарение на европейската солидарност в страната ни се реализират редица проекти от голяма обществена полза. Той е дал пример с метрото в София и други обекти в сферата на инфраструктурата и екологията.