Русия се е намесила в изборите в САЩ, и то не само последните, заяви директорът на ЦРУ Майк Помпео. На форум по сигурността в Аспен, Колорадо, Помпео беше попитан, дали е вярва на разкритията за руско влияние върху резултатите от президентските избори миналата година.

"Разбира се, - отговаря той. - И в тези преди това, и в по-предишните... Както цялата разузнавателна общност, аз съм уверен, че руснаците са се намесили в изборите."

В САЩ се води разследване за вероятна намеса на Русия в президентските избори в през 2016 г. Миналата седмица стана ясно, че синът на американския президент Доналд Тръмп се е срещнал с руската адвокатка Наталия Веселницкая и бивш съветски шпионин, които е трябвало да му разкрият компрометираща информация за опонента на баща му в президентската надпревара Хилъри Клинтън. Малко след това щабът на Демократическата партия е подложен на хакерска атака.

"Идеята ми е проста: Заплахата е реална. Американските власти, включително Централното разузнавателно управление, трябва да намери начин да се бори срещу нея и да я победи."

Помпео характеризира отношенията между Вашингтон и Москва като "сложни". Той коментира, че Русия няма да напусне Сирия скоро, но САЩ ще си сътрудничи с нея, за да "постигне най-добрия за Америка изход". 

"Те използват всяка възможност да направят живота ни по-труден. Америка е задължена да се противопостави на това."

Помпео коментира също, че не може да си представи стабилност в Сирия, докато президентът Башар Асад е на власт. Той го нарече "кукла на конци на иранците", които според него затвърждават положението си в Сирия. Иран и Русия подкрепят режима на Асад в Сирия. Вчера беше обявено решението на САЩ да спре финансирането и обучението на бунтовнически групировки, които се борят срещу режима. Според държавни служители целта на решението е да се улесни диалогът с Русия.