Работещите бедни у нас са около 700 000, каза днес пред Нова тв социалният министър Бисер Петков. Според него това показва, че самата структура на заетостта в България не е нормална. Става въпрос за работещи нискоквалифициран труд и шивачки - все хора, чиито доходи не са достатъчни да им осигурят нормален живот. 

Петков каза, че държавата трябва да мисли да привлича инвеститори и дейности, които генерират по-висока добавена стойност и даде пример с айти сектора - че заплатите там са над 2000 лв.

Пилотен проект на социалното министерство пък предвижда 2 млн. лв. за 14 общини от областите Видин, Враца и Монтана, където безработицата е 2 пъти и повече по-голяма от другите части на страната.

Това каза още Бисер Петков, като уточни, че става въпрос за места с безработица от – 40-50 и повече процента.

"В сряда на МС ще се разглежда тази програма  - в тези региони да се предложи възможност за обучение и съответно заетост към лицата, които са продължително безработни. Особено към продължително безработните младежи до 29 г. и хората, които са на социални помощи", обяви Петков

Очакванията не министерството са, че с тази сума за около 830 лица ще се осигури възнаграждение в размер на минималната работна заплата поне в месеците до Нова година.

"Става дума за общественополезни дейности, които могат да се извършват с ниска квалификация", поясни министърът и изтъкна, че водещата роля ще е на общинските ръководства.

По повод лансираната от вицепремиера Валери Симеонов идея, че ще се премахне класът за прослужено време (т. нар. добавка за опит и стаж) министърът каза, че според него въпросът изобщо не стои в дневния ред на правителството.

Той не е извеждан като първостепенен дори на срещите с работодателските организации и синдикатите.

Макар Бисер Петков да призна, че реалностите са променени и смяната на работодателите е много по-честа, той смята, че МТСП няма място в този разговор, що се касае до частниците.

"Мисля, че когато този диалог се води в правния формат – в Националния съвет за тристранно сътрудничество, между работодатели и синдикалисти, може да се намери някакво справедливо решение. В рамките на социалния диалог тези брадясли въпроси би трябвало да намират някакво решение – да се движат напред.

Темата не е водеща за правителството и правителството няма да я постави отново. Поне МТСП няма да я постави..."

Социалното ведомство само преди около месец е отправило на социалните партньори ново предложение за механизъм за определяне на минималната работна заплата. Те са предложили 3 сценария, каза още Бисер Петков.