"Има приказка, че краткостта е белег на таланта. С  тези 15 000 страници, едва ли това е талантът на прокуратурата ".

 Така бизнесменът и издател Иво Прокопиев коментира пред бТВ обвинителния акт за КТБ.  

"Неуместно е заключението на прокуратурата, че Делян Пеевски няма връзка с КТБ", добави бе той.

По думите на Прокопиев, странно е и отсъствието от протоколите на тогавашния гуверньор на БНБ Иван Искров и на бившия председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.

"Обяснявам си тяхната липса с избирателния начин, по който действа държавното обвинение. Можете ли да намерите общи черти между всички, които през последните години са получавали обвинения? (сред обществените фигури, изясни по-късно Прокопиев - б.р.) Те или са били прозападно ориентирани, или са били противници на Пеевски, понякога и двете", обясни Прокопиев и допълни, че включително и Румен Овчаров влиза в това число, като опонент на г-н Пеевски. 

"Като теглим чертата, заради КТБ българските данъкоплатци ще са 4,5 – 5 млрд. лв. на загуба. Това представлява продуктът на държавата за две години, т.е. заради казуса „КТБ” две години стоим на едно място", каза още Прокопиев. 

Според него „дупката” от 4,5 млрд. в КТБ идва от три основни групи дейности:

– около 1/3 от финансиране на медии, политически проекти и кредити, давани на партията на Николай Бареков, медийната империя на Делян Пеевски, ТВ7;

– втората голяма група са чисто инвестиционни грешки – лошо управление и липса на качествен риск мениджмънт, липса на качествен надзор;

– третата част – загуби, идващи от лошото управление на самата несъстоятелност. Голяма част от активите всъщност финишираха в чужди ръце, а не в ръцете на кредиторите на банката – „Булгартабак”, БТК, „Техномаркет”, даде пример Прокопиев.

„Прокуратурата действа като политическата част на Държавна сигурност – селективно избира кого да обвинява и да атакува публично, за да го дискредитира според това дали е някакъв опонент на Пеевски или на управляващите, които и да са те в момента, а не според това да защитава някаква законност или принципи пред обществото”, посочи аще Прокопиев.