Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров за пореден път коментира пред БНТ промените в Закона за съдебната власт, които отрязват външното финансиране на магистратските организации. Мярката касае най-вече Съюза на съдиите.

"Финансирането е нещо изключително важно. Който плаща -  той поръчва музиката. На магистратите не трябва да се плаща", заяви Тодоров.

Той даде пример с бившия зам.-министър на правосъдието Петко Петков, който бе в министерството по времето на Христо Иванов. По думите на Тодоров Петков е съдия по дело, по което една от страните е "магнат, издател". Той допълни, че и Петков, и въпросният магнат са се възползвали от финансиране от една и съща фондация.

"Считате ли, че другата страна ще приеме, че съдът е независим? Не считам, че е редно магистратски сдружения да бъдат финансирани от някакви фондации. Създава се зависимост. Не участвам в такива проекти точно по тази причина. Не може магистратско сдружение да получава финансиране, то става зависимо от тези, които дават парите. Моето мнение може да е крайно. Магистратът трябва да е с превръзка на очите. Когато получва финансиране извън държавата, превръзката пада", заяви Тодоров.

Той коментира и делото КТБ. На въпрос дали знае какво се крие зад инициалите "ДП" Тодоров заяви:

"Не съм работил по това дело. Откъде знаете, че има такива инициали? Обвиняемите имат право да лъжат, прокуратурата няма право да лъже. Адвокатите имат право по всякакъв начин да защитават своите клиенти. Дори закоравели убийци се защитават от адвокати, които ги изкарват ангели".

Тодоров коментира и доклада на европейските прокурори по повод реформите в нашата прокуратура. Последните няколко заседания на ВСС се провалиха поради липса на кворум, като на тях трябваше да се обсъжда точно този доклад.

"На последните заседания не присъствах. Имам си уважителни причини. В четвъртък ще бъда. Няма нищо притеснително в този доклад. Има и констатации за съда. Не трябва да се подхожда едностранчиво. Каквито критики се оптравят към прокуратурата същите трябва да се отправят към съда. Ако има пречка за инвестиции, то до голяма степен пречка за това е лоша администрация. Демократизирането на прокуратурата почна още с идването на Борис Велчев. Сега прокуратурата е абсолютно прозрачна, всеки ден говорителят на главния прокурор е пред обществото", каза Тодоров.

Според него ВСС е бил "машина", но е "зациклил" след последните промени в Конституцията, които го разделиха на две колегии - съдийска и прокурорска.Тодоров изтъкна, че това разделяне е направено от идеолозите, които искат изваждането на прокуратурата от съдебната власт.