Дупката в бюджета на здравната каса ще бъде близо 490 милиона лева до края на година. Това заяви пред "Дарик радио" шефката на здравната каса д-р Румяна Тодорова. Тя подчерта, че все пак има 110 млн. лева резерв и 55 млн. лева от надвнесени здравни осигуровки, но въпреки това ще има около 330 млн. лева дефицит.

"Изходите са два. Всички надсъбрани от НАП средства могат да бъдат разпределяни с решение на Надзорния съвет на НЗОК. Другият вариант е актуализация на бюджета. Ние сме стартирали процедурата още на 23 юни. Касата има всички основания да поиска актуализация. От правителството нищо не сме чули до момента, чакаме решението на министъра на здравеопазването. При една добра организация и отговорност от страна на всички смятам, че има време. Аз смятам, че могат да се намерят тези средства, защото виждаме, че все още има ведомства, които си пазаруват автомобили. Ако не – касата ще влезе с много сериозен дефицит в следващата година", коментира Тодорова.

Премиерът Пламен Орешарски се обяви против актуализацията на бюджета на касата в четвъртък, но по-късно министърката на здравеопазването д-р Таня Андреева подкрепи идеята. Според нея трябва да се уточни каква е сумата за актуализацията и предложението да се внесе в Министерския съвет. Андреева изрази надежда, че ще има работещ парламент, който да я гласува.Същевременно от Българския пациентски форум съобщиха, че предложението за актуализация е изготвено от НЗОК и е внесено при министъра. По думите на Румяна Тодорова НЗОК има проблеми с финансите най-вече в секторите "Лекарства" и "Болнична помощ".

"За да се решат те, трябват сериозни законодателни промени в Закона за здравното осигуряване, за лекарствата и за здравето, защото в противен случай следващият управител на касата и следващият Надзорен съвет ще бъдат в още по-неприятна ситуация", прогнозира още тя.

Лекарски и пациентски организации се обединяват около тезата, че ако не бъде актуализиран бюджета на НЗОК, парите ще стигнат най-много до края на септември, а после болниците ще са принудени да връщат пациенти и дори да затварят. В момента финансова криза в здравната система се усеща най-силно в областните болници. В многопрофилната болница в Стара Загора храната за болните вече се осигурява от дарения на БЧК.