ГЕРБ ще оттегли днес промените в Закона за съдебната власт, които предвиждаха ограничаване на външното финансиране на магистратските организации. Това обяви в парламента председателят на парламентарната група Цветан Цветанов.

По същото време посланикът на САЩ Ерик Рубин е бил забелязан да напуска кабинета на премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

"Не е удачно законодателната промяна да бъде приета в правната комисия и в зала. Затова днес ще оттеглим тези текстове, заяви Цветанов в парламента. - Ние категорично заявяваме, че сме за прозрачност в начина на финансиране, но не и за ограничаване на всички тези проекти."

Предложението на управляващите бе остро критикувано от Съюза на съдиите в България, Съюза на адвокатите и други магистратски организации, както и от Европейския съюз на съдиите. Зам. помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Хойт Ий заяви пред Клуб Z, че законът звучи "антиамерикански". Причина за това бе, че една от фондациите, влагаща най-много средства в подобни проекти, е "Америка за България".

"Категорично заявяваме, че трябва да спрат спекулациите за дейността на фондация "Америка за България". Парите, които са осигурили за неправителствения сектор през последните години, са 170 млн. долара, само за образование са 105 млн. долара", каза още Цветанов. 

И даде пример с Голямата и Малката базилика в Пловдив, за които фондацията е дала 8 млн. и 3 млн. лв. съответно.

Дясната ръка на Борисов отрече да е имало натиск от САЩ или Брюксел.

Цветанов добави, че няма опит за "сплашване" на магистратите. Не се нае обаче да каже каква е позицията на "Обединени патриоти", които бяха съвносители на предложението.

"Заявявам категорично, че ние сме парламентарната група, която има най-голяма чуваемост, и сме отворени за диалог с всички останали парламентарни групи и неправителствения сектор, разбира се. Трябва да изчезнат всякакви съмнения и спекулации по тази тема, каза още той. - Понеже има действително една чувствителност по темата, и от тази гледна точка смятаме, че е по-добре в момента да бъдем градивни, да бъдем конструктивни."

Все още в закона остава идеята членовете на ВСС да могат да се местят в съдебната система без конкурс след края на мандата им - т.нар. кариерен бонус.