Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Македония и България ще бъде подписан на два езика - български и македонски.

Това заяви в Скопие македонският премиер Зоран Заев, предаде БГНЕС.

Той представи съгласувания текст в присъствието на външния министър Никола Димитров. По-рано кабинетът в Скопие одобри проектодоговора.

"С договора ще бъдат защитени правата на македонското малцинство в България", каза Заев, цитиран от агенция Плюс инфо.

Българското правителство сащо представи текста на своето заседание, съобщи правителствената информационна служба.

Кабинетът в Скопие реши да натовари премиера Зоран Заев да подпише договора. Това трябва да стане навръх Илинден, 2 август, в Скопие. Спецално от София там ще пристигне българският премиер Бойко Борисов.

Българското правителство също одобри днес Проект на Решение за одобряване проект на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Гласуването бе предшествано от дълга реч на премиера Борисов по темата, която бе оповестена в стенограмата от заседанието.

"С подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество ще отворим нова страница в отношенията между Република България  и Република Македония и установим отношения на сърдечни приятелства. Очакваме след подписването да се предприемат реални действия от страна на властите в Република Македония за прекратяване на антибългарската пропаганда, езика на омразата и отказ от претенции към Република България. С подписването на договора двете държави ще дадат положителен пример за това, че решават самостоятелно по най-добрия начин отворени въпроси. С използването на термина "Общата ни история" в договора казваме, че историята ни обединява, а не ни разединява", заявява Борисов.

Той изтъква, че влизане на Македония в НАТО ще гарантира сигурността по общата ни граница. Премиерът коментира, че договорът ще доведе до разширяване на транспорните връзки и комуникации.

"Тази заедничка, както те наричат история, можем да празнуваме празници заедно, да се радваме заедно, а не непрекъснато тази тежка конфронтация, която върви и досега, на практика не е от полза за никого. И ако на везните поставим Република Македония в НАТО или Република Македония с тежките политически конфликти години наред да няма правителство, аз мисля, че нашият български интерес е да подкрепим един такъв договор. Надявам се и в Парламента договорът да получи одобрение и да бъде ратифициран", заявява Борисов.

По-рано сутринта премиерът се срещна с посланикът на САЩ Ерик Рубин.

"Проведох много хубава кратка среща с министър-председателя, за да изразя нашата подкрепа за плановете за подписване на споразумение с Македония. Мислим, че това е много позитивна стъпка напред на Балканите, и силно подкрепяме усилията на правителствата на България и Македония да подпишат споразумение по този въпрос. Също така силно подкрепяме прогреса, който България и Гърция постигнаха заедно, за да завършат проекта за интерконекторна връзка, който е изключително важна част от енергийната диверсификация на Европа", заяви американският посланик след срещата.

Според него България може да изиграе ролята на посредник за цялостното придвижване на Балканите към Европа.

"Този договор доказва, че от другата страна имаме приятел, който иска да вървим напред. Договорът ще бъде публикуван на уеб страницата на правителството и всеки ще може да го прочете и да се запознае с него. Този договор ще тласне двустранните отношения напред. Стокообменът в момента е 500-600 милиона евро, защо да не бъде 1 милиард", каза Зоран Заев.

Според него договорът дава възможност за реализацията на Коридор №8 и европейска перспектива за младите.

"Заедно заставаме срещу езика на омразата, пропагандата, враждебността и недобронамерената пропаганда. Миналото и историята стават основа за бъдещето ни. За Република Македония е много важно, че България безусловно подкрепя членството на Македония в НАТО и ЕС. Тя ще сподели своя опит по европейския си път", допълни Заев.

Пълният текст на договора може да бъде прочетен тук.