Съдът на ЕС обяви днес за незаконно споразумение с Канада за обмяна на данни на пътниците на авиолинии.

Комисията договори споразумението през 2014 година, за да позволи на властите да наблюдават потенциално опасни пътници.

Съдиите обаче отхвърлиха мерките в него като прекалени - например съхраняването на данните на пътниците до пет години според тях е твърде дълго.

Освен това те прецениха, че споразумението нарушава правото на лична неприкосновеност, защото позволява на европейските и канадските власти да обменят информация за пълните маршрути на пътниците, навиците им, връзките между две или повече лица, данни за финансовото и здравословното им състояние и хранителни навици.

Европейската комисия ще влезе във връзка с канадските власти да предоговори споразумението казе днес на пресконференция Джулиън Кинг, еврокомисарят отговорен за сигурността. Той обаче подчерта, че споразуменето е жизненоважно за борбата с тероризма.

Според съда Европейската комисия трябва да набележи по-специфични категории от пътнически данни, които да се събират и да гарантира, че те се изполват само за борба с тероризма и тежките престъпления и за нищо друго.

През 2015 г. Съдът на ЕС отхвърли като незаконни европейска директива за съхранение на лични данни  и споразумение със САЩ за обмен на данни - също като ограничаващи недопустима правото на европейските граждани на неприкосновеност.

По-късно ЕС договори ново споразумение за обмен и защита на лчини данни с администрацията на предишния американски президент Барак Обама. Първият преглед на действието му е насрочен за септември във Вашингтон, за където ще пътува делегация на Европейската комисия.

Това споразумение наричано "Щит на неприкосновеността" (Privacy Shield) позволява на службите да съхраняват личните данни на гражданите до 15 години.

Сделката с Канада е била много по-либерална и отмяната й означава, че ЕС трябва да спре прилагането на тази със САЩ, каза днес в декларация неправителствената организация "Европейски цифрови права".

Евродепутатката София ин 'т Велд прогнозира, че решението на съда ще има "далече стигащи последици" за защитата на личните данни на европейците изобщо.

От догодина влиза в сила законодателство за европейския регистър на пътниците, според което държавите-членки ще са длъжни да обменят данни за пътниците в полети за или от ЕС до трети страни. Държавите, които решат, ще могат да обменят такава информация и за пътниците във вътрешни за ЕС полети.

Кинг каза, че решението на съда няма да попречи на това законодателство да влезе в сила.