Франция и Италия се заеха поотделно с проблемите на Либия, които пораждат нарастващия миграционен поток от бреговете й към Европа.

Френският президент Еманюел Макрон обяви днес, че това лято страната му ще създаде приемни центрове (т.нар.) "горещи точки" в северноафриканската страна, които да отсяват бежанците с право на международна закрила от икономическите миграни и да ги предпазват от рисковете на нелегалния трафик през Средиземно море. Близо 800 000 души чакат шанса си да стигнат до Европа при ужасяващи условия в лагери в Либия, каза той.

Италия съобщи, че по искане на либийските власти ще прати до август няколко военни кораба в либийски териториални води, които да спират нелегалния трафик. Целта е да да връщат жертвите на трафика в Либия. Ако ги спасят в международни води, европейските кораби са длъжни да ги стоварят в Италия. 

По-рано тази седмица ЕС продължи с една година мандата на военноморската си операция срещу нелегалния трафик в Средиземно море под кодовото название "София". Нейният мандат обаче се ограничава в международни води. За да влезе в либийски, трябват покана от либийските власти и резолюция на Съвета за сигурност на ООН, каза днес говорител на Европейската комисия.

Във вторник с посредничеството на Макрон международно признатият министър-председател на Либия Файез ал Сараж и ген. Халифа Хафтар, командир на самообявилата се и подкрепяна от Египет либийска национална армия, постигнаха споразумение за спиране на огъня между враждуващите им фракции и за провеждане на президентски и парламентарни избори.

Хаосът и беззаконието в Либия са сред коренните причини страната да се превърне главен транзитен път на стотици хиляди нелегални мигранти от Африка към Европа. Над половин милион от тях са стигнали до Италия от 2014 година досега.