"Корнелия Нинова иска да е мъж, да тропа по масата и го прави."

Това заяви пред БНТ шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ). Изказването й бе по повод поведението на Нинова в парламента вчера, когато тя заплаши, че БСП ще оттегли подкрепата си за декларацията по повод договора за приятелство с Македония. С тази заплаха Нинова постави ултиматум на премиера Бойко Борисов да дойде в парламента, което се и случи малко по-късно.

"Диалогичността я няма в парламента. Нинова заплашваше да оттегли подписа си, защото министър-председателят не е в залата", каза Стоянова.

Тя определи като "битовизъм" това дали премиерът е в залата или не. Според Стоянова правителството има по-висока оценка от парламента.

"Парламентът традиционно има нисък рейтинг. В парламента има само скандали, противопоставяне, напрежение. Смислен дебат много рядко се случва. Българинът по принцип е настроен негативно, скептично. Още 100 дни не са минали от началото на правителството, за да се даде категорична оценка. Според мен правителството заработи, тепърва ще виждаме засилените обороти в тази посока", заяви Стоянова.

Според нея скандалът "Суджукгейт", заради който депутатът Живко Мартинов от ГЕРБ напусна парламента, звучи "байганьовски".

"Хора има различни в различните партии - във властта, извън властта. ГЕРБ е голяма партия, позиционирана във всички населени места. Различни хора са членове, има различни характери. Подобни случаи не могат да бъдат предотвратени на 100%. Когато се установят виждате каква е реакцията, за разлика от други партии. Ако на депутат на ГЕРБ му бъде повдигнато обвинение за купуване на гласове, той нямаше да е депутат. Голяма част от депутатите са хора, които са отишили там да свършат някаква работа, да милеят за мястото, където са избрани", каза Стоянова.

Според нея в този парламент има най-много свалени депутатски имунитети, защото има реални действия на прокуратурата в посока на това хората по висшите етажи на властта да не бъдат пазени, а да бъдат разследвани.

"Прокуратурата стана по-прозрачна, огласява почти всички свои действия. Борбата с корупцията се интензифицира. Делата на всички тези хора ще се гледат в Специализирания съд, по-бързо ще се придвижват. Следващата стъпка ще бъде закон за корупцията. Преработва се предходният закон", каза Стоянова.

И поясни, че има предвид закона на екипа на Меглена Кунева в миналия парламент, който така и не бе приет.

Стоянова отбеляза единнодушието между БСП, ДПС, Воля и "Обединени патриоти" за това да не бъдат гласувани зам.-председателите на Комисията за финансов надзор (КФН). Според нея това се е случило, защото ГЕРБ са отказали да водят пазарлъци.

Стоянова припомни, че по закон зам.-председателите се предлагат от председателя. Тя допълни, че ще има нова процедура през есента. Стоянова отбеляза, че подобно единодушие е имало при гласуването за това лимитът на кешовите плащания да стане 5000 лв., което също не бе прието.

"Коалицията е стабилна с изключение на тези две гласувания", каза Стоянова.