Точно 101 календарни дни и  проведени 44 пленарни заседания - това е числовата равносметка за първата сесия на 44-ото Народно събрание, която приключи днес. Депутатите излизат в лятна вакация за 34 календарни дни - така е в парламентарния правилник, според който институцията почива през август.

Първият работен ден от есенната пленарна сесия е 1 септември, петък. 

За периода, освен на заседания, народните представители са работили и в парламентарните комисии, обикаляли са районите си и са приемали граждани. Общо им се събират 73 работни дни от 19 април, когато бе първото им заседание. 

Бяха проведени 14 парламентарни контрола на правителството. Премиерът Бойко Борисов дойде на два от тях. 

Въпреки критиките за липса на законопроекти (макар отправени от опозицията към управляващите), до днес са внесени 70 законопроекта. Едва 12 от тях обаче са гласувани. Някои пък бяха внесени и... оттеглени, заради скандал. Такъв е примерът с най-първия законопроект в този парламент - този за удължаване на срока за строежи в земеделски земи, за които е имало такова разрешение. 

По отношение на проектите за решения, декларации и обръщения парламентът е бил по-по-активен - разглеждани са общо 117. Парламентът е гласувал и 70 решения. 

Освен редовните 23 комисии, депутатите сформираха и 6 временни, като 5 от тях свършиха своята работа и се разпуснаха. Сред тях са комисиите по т.нар. "НДК-гейт", за замърсената с уран хода в Хасково и др. И в следващата сесия ще работи временната комисия, която проверява процедурата по избор на нов изтребител за въоръжените ни сили.

68 са общо неизвинените отсъствия на народните представители. Очаквано, шампион е депутатът от ДПС Делян Пеевски, който на практика не се явява за заседания или комисии - но не е успял да извини само 10 отсъствия. 

Подгласник му е независимият депутат Ангел Исаев, който бе изключен от групата на ДПС още в началото на мандата, защото не се съобрази с партийното правило хора, влезли с преференции, да не се възползват от мандата си. Исаев е отсъствал 6 пъти без извинение. Депутатът от БСП Валентин Ламбев не се е явил на заседание 5 пъти. Сред лидерите се отличават Веселин Марешки с две неизвинени и Мустафа Карадайъ с едно. Депутатите подлежат на глоби - процент от заплатата, когато отсъстват без извинителна причина, декларирана пред ръководството на групата си и на парламента.

Двама депутати са получили дисциплинарно наказание - забележка. И двамата са от опозицията - от БСП. Антон Кутев се е провинил два пъти, а Стоян Мирчев - веднъж. 

Прокуратурата досега е поискала имунитета на 11 народни представители, което си е рекорд. Обвиненията са най-разнообразни - случаи на корупция, изнудване, катастрофа, купуване на гласове. Всички народни представители, попаднали в полезрението на Сотир Цацаров - до един сдадоха защитата си доброволно. Само лидерът на "Воля" Веселин Марешки настоя първо да бъде създадена специална комисия за неговия имунитет - с цел да запознае колегите си със своята версия за обвиненията на прокуратурата. След първото заседание Марешки също се отказа от имунитета.

Трима популярни депутати, извън тези, които станаха премиер, министри или заемат друга длъжност, пък напуснаха Народното събрание преждевременно. Двама от тях - заради лично решение. Това са Камен Костадинов от ДПС, а другият - Кирил Добрев от БСП. Първият си тръгна, за да поеме лична отговорност, че човек от неговия регион - въпросният Исаев, споменат по-горе, отказва да се съобразява с решенията на Движението.

Добрев пък предпочете поста си в ръководството на левицата пред депутатската банка, след като БСП промени устава си.

Третият с оставка е виновникът за "Суджукгейт" Живко Мартинов от ГЕРБ, който по думите на Цветан Цветанов е взел решението сам след обвиненията от прокуратурата. А според Бойко Борисов е бил "изхвърлен от партията".