България единствена от 19 държави-членки на ЕС е подала оферта да приеме Европейската агенция по лекарствата без нито една илюстрация или таблица. И за неспециалист е ясно, че шансът й да се класира е минимален.

Българската кандидатура са четири страници бегло форматиран текст, изтъкващ общи предимства на страната ни и нейната столица, без никакви детайли по критериите за оценка, които изобилстват в предложенията на другите държави.

Така изглежда българската оферта.

Те до едно са оформени като многостранични цветни брошури със съдържания, илюстрации, таблици, графики, диаграми. Към тях има подобно оформени допълнителни документи, а заедно с тях - уебсайтове и видеа.

Разликата е огромна и с предложението на Румъния.

Българската оферта няма уебсайт. Единственият допълнителен документ към нея е преснимано накриво фотокопие от писмо на министър-председателя Бойко Борисов, в което той уведомява председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за желанието на страната ни агенцията да бъде преместена в София.

Всички кандидатури са вече публикувани на сайта на Съвета на ЕС и всеки може да сравни как съответните национални администрации са се отнесли към тях.

Българската започва с "ангажимента на България към общите европейски ценности и фундаментални принципи" и с това, че сънародниците ни остават сред най-големите еврооптимисти в ЕС. Всички останали - с това какво съответна страна и столица могат да дадат, за да функционира агенцията добре.

Европейската комисия започна днес оценка на предложенията на държавите членки да предоставят седалища на двете европейски агенции, които трябва да се преместят от Обединеното кралство, щом то напусне ЕС.

Говорителка на Комисията обяви днес, че след изтичането на крайния срок вчера в полунощ са постъпили 19 кандидатури за Европейската агенция по лекарствата и осем за Европейския банков орган.

Комисията трябва да съобщи резултатите от оценката им на 30 септември. Окончателното решение се очаква през ноември, след като държавните и правителствените ръководители от ЕС се опитат да стигнат до консенсус на редовната си среща на върха през октомври.

Само Унгария, Словения, Кипър и трите балтийски държави не са представили кандидатури за никоя от агенциите.

Германия, Франция, Ирландия, Австрия, Полша и Белгия се състезават и за двете.

Агенцията по лекарствата има персонал от 890 души, одобрява и наблюдава лекарствата, които се използват в ЕС. Годишният й бюджет е от 305 милиона евро и годишно до нея пътуват по работа 36 000 души. 

Ройтерс споменава Милано, Копенхаген, Атина, Амстердам и Барселона като кандидати с най-големи шансове да получат тази агенция, като посочва, че водачът е Милано.

Европейският банков орган има 160 служители, които разработват правилата в европейския финансов сектор. За него се състезават Франкфурт, Париж, Люксембург заедно с Виена, Варшава, Дъблин и Брюксел.

Агенцията вижда Франкфурт като водещ кандидат, защото той е седалище на Европейската централна банка и на германската национална банка Бундесбанк.