Висши представители на ЕС приветстваха подписания днес договор за добросъседство между България и Македония в специално изявление.

"Този договор демонстрира решимостта на двете страни да преодолеят двустранните проблеми и е вдъхновение за целия регион", казаха в съвместно изявление върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисарят по преговорите за разширяване на ЕС Йоханес Хаан.

"Той е положителна крачка напред в добросъседските отношения и засилва европейската перспектива на Бившата югославска република Македония в интерес на нейните граждани", се казва още в изявлението.

В информация за подписването на документа агенция Ройтерс също отбелязва, че той слага край на десетилетия дипломатически препирни и увеличава шансовете на Македония да се присъедини към ЕС.

„България и Бивша югославска република Македония днес подписаха исторически договор за добросъседство в Скопие“, коментира и министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел. „Така двете държави изпратиха важен сигнал за успешно двустранно, но и регионално сътрудничество на Балканите и за бъдещата евроатлантическа интеграция на БЮРМ“, отбеляза германският министър.

Габриел изтъкна също така, че договорът се подписва по-малко от два месеца след встъпването в длъжност на новото македонско правителство. 

„Убеден съм, че новият кабинет в Скопие ще продължи да води такова конструктивно сътрудничество с всички съседни държави“, допълни той. 

И Франция приветства подписания на 1 август Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество между Македония и България. 

Париж се надява, че този договор ще позволи на Скопие и София да засилят диалога помежду си и сътрудничеството в сферата на политиката, икономиката и културата, се съобщава на сайта на френското Министерство на външните работи. 

Франция потвърждава, че добрите съседски отношения и регионалното сътрудничество са ключови за процеса на европейска интеграция, пише "Фокус".

Приветствие дойде и от Великобритания. Министърът по европейските въпроси Алън Дънкан описа договора като стъпква в правилната посока.

„При скорошното си посещение в България и Македония аз видях силен ангажимент за подобряването на отношенията между двете държави. Добрите съседски отношения между София и Скопие са ключови за гарантирането на стабилността в региона“, заяви той.