НАШ СПЕЦИАЛЕН ПРАТЕНИК В СКОПИЕ

Премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев отбелязват заедно днес 114 години от Илинденско-Преображенското въстание. Двамата вече пристигнаха за официалната церемония. По-късно те ще поднесат цвета на гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас" в Скопие.

Вчера двамата премиери подписаха договор за приятелство.

В словото си Заев припомни думите на Гоце Делчев, че има светла "иднина" за Македония.

"Европейската и евроатлантическата иднина ще доведат до квалитетен живот", заяви Заев.

Той изтъкна, че успехът на Македония се дължи на всички нейни граждани - македонци, албанци и т.н.

"Успехът е на всички, без разлика на вяра, етнос, пол, образование. Македония ке я градиме. Най-хубаво ке я градиме сите заедно", каза Заев.

Той призова всички държави от региона да стигнат по бързо "у демократския свет". И изтъкна, че целта на Македония е членството в ЕС и НАТО и страната прави необходимото.

"Подадохме ръце и има отговор", каза Заев.

И отбеляза, че тази година Илинден се отбелязва "заедно с нашите съседи и приятели, официалните представители на гражданите на България". Според Заев регионът вече е подготвен да води зряла политика, работи по европейски и получава шанс да се развива в европейското и евроатлантическото семейство.

"Членството на Македония в ЕС и НАТО ще даде възможност за качествени чуждестранни инвестиции, за конкурентни пазари на родните предприятия. Ще отвори пространство за нови работни места и по-високи заплати. Ще донесе мирен живот в домовете ни, ще мотивира децата ни да прекарат бъдещето си в своята Родина. Днес, когато се прекланяме пред загиналите за свободното бъдеще, с чисто сърце модем да кажем, че и нашите поколения се бореха за права, за свобода и за човешки живот", каза Заев.

Той заяви, че премиерът Борисов, правителството и парламентът на България показват отговорност към общите цели.

Борисов не говори днес в Скопие, но в началото на заседанието на Министерски съвет обратно в София коментира кратко:

"Виждате от всички институции в Брюксел, външните министри на Германия, Франция, Швеция, Холандия, държавния департамент на САЩ дадоха пример с това как може без посредници между две съседни приятелски държави да се подписва Договор за добросъседство на тези размирни Балкани."