"Малкият Помпей" - така френските археолози наричат античния римски квартал, открит в покрайнините на югоизточния град Виен. Руините, намерени при строителство на жилищни сгради, са от къщи на богати римляни и са изоставени след пожари.

"Това несъмнено е най-изключителното откритие на останки от римски град през последните 40-50 години", коментира пред АФП Бенжамин Клемен, ръководител на разкопките във Виен.

Руините на римските сгради са определени и от френското културно министерство като "изключително откритие".

Град Виен, разположен по поречието на река Рона, е известен със своя амфитеатър и римски храм. Градът става римска колония през 47 г. пр. Хр. Той се е намирал на пътя, свързващ северната част на днешна Франция с римската провинция Галия.

Откритията са направени по време на подготвителна работа за построяване на нови жилищни сгради в квартала Сент Коломб. Руините са разположени на площ от 7000 квадратни метра и са много добре запазени.

Разкопките са започнали през април и се предвиждало да продължат до септември, но периодът е удължен от властите до декември.

Кварталът, който е датиран от археолозите от първи век сл. Хр., е обитаван близо 300 години, преди да бъде изоставен след серия пожари в началото на втори век и отново през трети.

"Именно пожарите позволяват консервирането на архитектурата", обяснява Клемен.

Огънят карбонизира дървените греди, използвани за строителство на домовете, и изпича тухлите.

"Това позволило запазването на сградите, сякаш са от камък", коментира археологът.

Сред частично запазените сгради са Къщата на Бакхус, наречена така заради мозайка, изобразяваща менади (последователки на бога на виното Бакхус) и сатири (същества с тяло на човек и крака на козел). Първият етаж на сградата е бил изпепелен, но са запазени подови мозайки. Според археолозите домът е принадлежал на богат търговец.

"Ще възстановим къщата от пода до тавана", обещава Клемен.

Сред другите запазени постройки са голяма обществена сграда и фонтан със статуя на Херкулес, построена в близост до пазара. Според учените там вероятно е имало училище по философия, където са обучавани децата на богатите римляни.