"Много е трудно да се говори за това, че Делян Пеевски е бил ощетен от КТБ", каза днес пред бТВ Христо Иванов - бивш правосъден министър и настоящ лидер на "Да, България".

Това бе коментарът му по повод думите на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова отпреди десетина дни. Тогава тя заяви, че Пеевски не е участвал нито в управлението, нито в контрола на КТБ и ако е бил клиент, би трябвало да е от ощетените, а не сред тези в списъка на обвинените.

„Делян Пеевски е бил част от онази политическа среда, в която е ставало възможно изграждането на цялата тази политическа пирамида, каквато представлява КТБ. Той е бил съществена част от договарянето например на трансферите на тези държавни средства, получавали са кредити, които не е много ясно в каква степен всички те са изплатени, с които е финансирана голяма част от разрастването на империята му”, смята Христо Иванов.

Според него Менда Стоянова бърка клиент на банка с вложител и пропуска, че получателите на кредити са важен вид категория клиенти на банките.

„Най-страшното е, че ние не просто ще запълним тази дупка със свои пари, а че КТБ продължава да бъде възможна", изтъкна Иванов.

И този модел на корупция по никакъв начин не е спрян и не е отречен от българския политически елит.

Лидерът на "Да, България" е убеден, че по кредитните досиета в КТБ трябва да има пълна прозрачност, защото не може да се има доверие нито на БНБ, нито на синдиците, нито на разследващите, че цялата информация ще излезе.

„Обвинението се фокусира само върху непосредствените извършители с опит те да останат единствените виновни, като имаме предвид, че главният от тях отсъства от страната. Дълбоко се съмнявам, че българското правителство има желание да го върне”, допълни Христо Иванов.

Той имаше предвид банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия.

След КТБ Христо Иванов взе на прицел и промените в Закона за съдебната власт. Според него те дават възможност на членове на ВСС да заемат длъжности в съдебната система по свой избор.

„Идеята е, че тези хора получават възможност да заемат длъжности без конкурс. За всички останали в съдебната власт има такъв. Това е един жест, който показва на хората, които сега влизат във ВСС, че ако обслужват вярно статуквото, мълчат и гласуват, както им се казва, за тях ще има грижа. Това е форма на политическа корупция, която не бива да бъде допусната”, смята ексминистърът.

Журналистът Николай Стайков, който също бе гост в студиото, коментира, че в момента има министър-председатели, които липсват в обвинителния акт на КТБ и в списъка с политиците. Но не спомена имена.

Стайков е особено притеснен от разширените правомощия на прокуратурата да отстранява и разследва съдии.

„Една прокуратура на това ниво на доверие в момента няма как да иска разширяване на правомощията си”, изтъкна той.

Според него разследването за КТБ има шанс да установи някои от най-големите корупционни афери - как е станала концентрацията на държавни и общински пари в една банка.

"Но за това има само половин страница в това есе. Няма и дума дали принципалите на държавните предприятия са били одобрени по някакъв начин от своя началник, т.е. от премиера. Трябва да видим отговорите на тези въпроси в съдебната зала. Прокуратурата има шанс да види най-голямото купуване на български медии от подставени фирми. Да установи най-скъпата кампания за създаване на партия - това е "България без цензура", допълни Стайков.

Това обаче било политически твърде деликатно да се случи, защото част от замесените са в управлението.

Стайков допълни, че едно издателство, срещу което фирмите на Цветан Василев в момента водят производство в Софийския градски съд, издаде тези дни книга за премиера.