Стотици протестиращи затвориха днес международния път Е-87, свързващ Варна-Констанца - от доскорошния град на рока до румънската граница, съобщи БГНЕС.

Те са собственици на земи от района на Балчик, Каварна и Шабла, недоволни от приетата забрана да строят и обработват земеделски земи на обща площ около 23 000 декара, както и да ловят риба в 440 000 кв. км морска акватория.

"Нарушени са правата на най-обикновените бедни хора. Искаме да имаме право да си обработваме земята. До такава степен е допрял ножа до кокала, че ще блокираме общината. Жителите на Добруджа остават без поминък", обясни протестиращ пред Нова телевизия.

Те искат министърът на околната среда и водите Нено Димов да отмени забраните.

Първоначално протестът започна пред общината в Каварна, но след това възмутените граждани блокираха международния път Е-87, минаващ край града.

"Близо 35 на сто от територията на България попада в "Натура". Българското правителство трябва да реши как ще компенсира частните собственици на тези земи", заяви Димов на извънредна пресконференция.

Той изтъкна, че Европейската комисия може да ни глоби, ако не се спре строежът на Калиакра. Санкцията е еднократна и е в размер на няколко милиона евро, както и 20 хиляди евро на ден.

Министърът твърди, че е постигнал възможно най-благоприятните за страната ни договорености. Димов даде пример с други европейски страни и уточни, че Испания и Гърция не са успели да постигнат такива договорености.

Според Нено Димов съществува реалният риск да се изиска и събаряне на къщи, вилни селища, хотели, ветрогенератори, инфраструктура, както и да бъдат възстановявани хабитатите. Той даде 4 примера за ефективно събаряни постройки по съдебно разпореждане - в Испания са събаряни ветрогенератори, над 200 къщи и хотели, в Гърция са събаряни крайбрежни сгради на остров Закинтос, както и близо до Атина. В Ирландия също има събаряни сгради.