Ожесточени дебати се водят в Австралия по повод модно ревю, организирано наскоро от сп. Spots Illustrated с участието на закръглени манекенки с размери ХXXL.

В излизащия в Сидни всекидневник “Дейли телеграф” автор на публикация по темата нарече проявата “безотговорно решение”. В публикацията се посочва, че според лекар експерт манекенките демонстрирали опасен за здравето начин на живот. Според други интервюирани специалисти обаче на модните подиуми имало място за каквото и да е телосложение на манекенките, съобщава Би Би Си.

Спорът започнал след твърдение на коментатора Сорай Фуд:

“Ако модната индустрия взема решение да сложи край на показването на моделки, стигнали до тегло кожа и кости, то и в случая не бива да застава на страната на нездравословно телосложение.”

Опонира му редакторът от Sports Illustrated Джей Дий: 

“Красотата изобщо не означава, че всеки е длъжен да носи един и същ размер дрехи.”

В спора се намесиха и лекари. Президентът на Австралийската медицинска асоциация в Нов Южен Уелс Брад Фрънкъм сравни телесното тегло с тютюнопушенето:

“Ако манекенките биха се появили на модния подиум, пушейки цигара, то това би бил крайно нездравословен знак. Да го кажа в прав текст – ако пълнички моделки демонстрират тоалети, то това означава, че ние приветстваме свръхтеглото, а това е опасно.”

На друго мнение е проф. Джон Диксън – манекенките представляват обществото и така могат да носят дрехи всякакъв размер. Според учения 28 на сто от австралийците са с наднормено тегло. Било крайно оскърбително твърдението, че пълничките хора нямали място на модните подиуми.

Да уточним, че в случая с манекенките иде реч за размер над 46 по западните стандарти, у нас номер 52.