Със сигурност ще се наложи да се плаща и да се компенсира. Това имаме да решаваме. Това обяви в помирителен тон днес премиерът Бойко Борисов на спешно свикана среща във Варна по казуса "Калиакра". Той предложи всички засегнати страни да се съберат в Министерския съвет в 11 часа, във вторник, за да решат как ще се действа.

Вчера Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов да спре изпълнението на заповедта, с която се забраняват всякакви дейности в териториите в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в "Натура 2000". До решението за отмяна на забраната и срещата в неделя се стигна след протести срещу заповедта. В петък дори се стигна до сблъсък на засегнатите собственици с жандармерията. Министърът на околната среда Нено Димов обяви, че в "Калиакра беше заложена бомба и тя избухна".

Във Варна Борисов беше придружен от немалка част от министрите си - присъстваха вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, финансовият министър Владислав Горанов, министърът на транспорта Ивайло Московски. На срещата бяха още кметовете на Каварна, Балчик и Шабла, представители на инициативния комитет "Да спасим Добруджа“ и засегнатите браншови организации.

 
В ролята си на помирител и балансьор Борисов обясни още, че "се опитваме да не увредим ничии интереси - и на тези данъкоплатци, заради, които трябва да дадем толкова пари и съответно вие като стопани на имотите си".
 
"Ние сега седим пред вас, червим се, вие блокирате улици, пазейки си своя интерес и ние трябва да вземе едно решение, което на днешната среща се опитваме да е такова, че да не увредим ничии интереси – и на тези данъкоплатци, заради, които трябва да дадем толкова пари и съответно вие като стопани на имотите си. Това е целта на срещата. Ние сме осъдени, тук не става въпрос сега да приемаме нещо, ние сме осъдени и след като сме осъдени, а процесът е започнал в далечната 2006 г. - там някъде, да търсим кой е подписал - дали Джевдет Чакъров или някой друг, през времето е безсмислено. Сега сме изправени пред тази хипотеза.
 
Въпросът е, ако отменим заповедта до септември какво следва, ако не е я отменим, а предприемем някакви действия какво следва?, продължи той да размишлява на глас.
 
Ние имаме правителство, имаме засегнати, имаме неправителствени организации, хубави, лоши, това са хората, които преговарят. Предлагам във вторник в 11.00 часа да се съберем всички в София и да намерим решение. Със сигурност ще се наложи да се плаща и да се компенсира. Това имаме да решаваме. Отдавна тези процедури и процеси са приключили“, заяви още премиерът Борисов.
По верме на обсъждането от двете страни на Борисов седнаха екоминистърът Нено Димов и вицепремиерът Валери Симеонов.

 

 
По никакъв начин не сме съсипали природата там - тя си е зелена, плодородна

"Основната цел на днешното занятие е постигната. Оставяме в миналото ония ден и се връщаме да преговаряме, и то не да преговаряме, защото сме различни страни. Аз благодаря, защото очаквах доста по-неразумни изказвания, но съм много приятно изненадан не само от толерантността, но и разбирането на проблема. Хубави, лоши, и неправителствените организации са тези, които имаме. За хубаво или лошо техният глас се чува много, дори повече от на правителството, в Брюксел“, коментира Борисов, като покани всички заинтересовани страни да присъстват на срещата във вторник, за да се намери решение на проблема.

"Имот по имот, нива по нива ще ги караме, по-добре, вместо да плащаме глоба, тия пари да ги дадем на българи, да останат в Добруджа. Още сутринта потърсихме малтийският еврокомисар по екологията Кармена Вела, ще търсим и малтийския премиер, и Жан-Клод Юнкер по тази тема, ще го поканим да дойде и ще го заведем на място да се види цялата ситуация, защото по никакъв начин не сме съсипали природата там. Тя си е зелена, хубава, плодородна, развита и за инфраструктура знаете колко неща се направиха и ми се ще да проявите и вие разбиране към екоорганизациите, да не си ги правим врагове, а да опитаме на масата на преговорите и едното и другото мнение да чуем, защото тяхната помощ в Брюксел ще ми е много нужна“, призова още министър-председателят.

Яйцата на грабливите птици се люпят тука, при нас

"Аз съм бил кмет, знам какво иска населението, и затова сме и тука, защото яйцата на грабливите птици, се люпят тука, при нас", продължи още метафорично Борисов. "Миналата година, се излюпиха АЕЦ "Белене“ – милиард и 200 милиона лева платихме, а милиард и 300 милиона за двете американски централи. А по-предишната, година, когато дойдохме, ни се излюпи КТБ. 3 милиарда и 700 милиона лева ", изброи той, цитиран от БГНЕС.  

И изчисли: "Значи за две години предишното правителство сме платили към 6 милиарда и 700 милиона живи пари и сега да се излюпят още да наливаме. А от едната страна искаме да вдигаме доходите. Сега Варна се задушава – целият трафик от "Хемус“, от аерогарата, който идва за вас, пак за Добруджа. Защото ти, като затвориш пътя, на твоите приятели от другата страна с хотелите им спираш бизнеса. Аз го разбирам, затова се вдигнахме на пожар веднага да дойдем и да решим как тези яйца да ги хвърлим в морето, да ги изядат рибите по възможност“, заключи пак иносказателно Борисов
 

Във фейсбук той обобщи срещата доста по-прозаично:

"Днес се срещнах с кметовете на Каварна, Балчик, Шабла и засегнатите от заповедта за защитена зона „Комплекс Калиакра“. Процесът е започнал в далечната 2006 г. и процедурите отдавна са приключили. Въпросът, който трябва да решим сега е, ако отменим заповедта до септември, какво следва, ако не е я отменим и предприемем някакви действия, какво следва. Трябва да вземем едно решение, което по възможност да не увреди ничии интереси. Дадох време на министъра да обсъдят със засегнатите страни вариантите, във вторник да ми бъдат представени и да приемем решението на следващото заседание на Министерски съвет".