Токсичните отпадъци от "Полимери" ще бъдат унищожени във Франция, съобщи кметът на Девня Свилен Щитов. 

"Вече е избрана фирма, която да извози близо 3000 тона токсично вещество трихлоретан, което се съхранява в корозиралите цистерни на площадката на фалиралия преди години завод. Транспортирането ще започне до дни", уточни Щитов пред „България он ер“. 

Министерският съвет вече отпусна 15 млн. лв. за извозването. То ще се осъществи с авто-, а не с влакови цистерни, тъй като в завода релсите са демонтирани и вече няма железен път.

Контейнерът, където се съхранява опасното вещество, пък може да издържи още не повече от година и половина, тъй като то разрушава метала.

В понеделник премиерът Бойко Борисов определи като разбойническа приватизацията на бившия завод "Полимери" в Девня и обяви, че е поискал от главния прокурор Сотир Цацаров хората, които са "причинили този пладнешки грабеж", да понесат отговорност. 

Той визира собственика на фалиралото предприятие Николай Банев, който имал „мерцедеси и майбаси“

Съпругата му Евгения Банева от своя страна избухна, че думите на премиера са „елементаризиране на ситуацията“ и изцяло прехвърли отговорността за състоянието на предприятието на съда и синдика. 

Самият Николай Банев беше категоричен, че токсичния отпадък е наследил от държавата, купувайки завода през 1998 г., и обвини Борисов в саботаж. Бизнесменът обяви, че ще заведе дело срещу България и е убеден, че ще го спечели.