Неизбухнала бомба е открита близо до атомната електроцентрала Фукушима, съобщи Би Би Си. 89-сантиметровият експлозив, датиран от Втората световна война, е открит от строителни работници по време строеж на паркинг.

От енергийната компания, отговаряща за района на Токио заявиха, че строежът на паркинга е спрян и районът временно е отцепен. Според японски медии след като бомбата бъде обезвредена от сапьори, достъпът ще бъде възстановен.

В Япония често се откриват неизухнали експлозиви от Втората световна война. 

В района на Фукушима преди 1954 г. е имало военна база с летище, което е цел на американските бомбардировки.

Десетки хиляди жители на региона бяха евакуирани през 2011 г. след взрив в реактора на атомната електроцентрала. Аварията беше предизвикана от земетресение и последвало цунами. Инцидентът е най-сериозният подобен след взрива в Чернобил през 1986 г.

Трима бивши високопоставени служители на Tokyo Electric Power Co, която отговаря за енергоснабдяването в Токио и региона, са обвинени в престъпна небрежност заради жертвите при евакуацията.

Компанията и японското правителство трябва да обезопасят и изведат от употреба централата за период от 40 години, докато десетки хиляди жители на префектурата Фукушима живеят далеч от домовете си заради високата радиация.