Руски разследващ журналист е осъден на три години и половина затвор за екстремизъм, предава Ройтерс. Александър Соколов и трима други обвиняеми са признати за виновни за членуване в националистическата група "Армия на народната воля", обявена за екстремистка организация през 2010 г.

29-годишният журналист е обвинен в създаване и поддържане на сайта на групата, която призовава към провеждане на референдум за увеличаване на възможностите от политиците да се търси наказателна отговорност.

Журналистът ще остане в затвора още година и половина, защото от датата на ареста си вече е излежал две години. Той заяви, че ще обжалва присъдата.

Според московската прокуратура той е създал "екстремистка организация", която цели сваляне на властта в Русия, съобщава "Дойче веле". 

"Идеята за провеждане на референдум срещу настоящите власти е определена за екстремистка. Но не сме приключили, ще продължим да се борим", заяви Соколов в съдебната зала.

Журналистът работи за информационна агенция РБК, когато е арестуван през юни 2015 г. По-късно агенцията е продадена на олигарха Михаил Прохоров, смятан за близък до Кремъл. Следват масови уволнения на разследващи репортери и оставки на журналисти. Според служители в медийния холдинг причината да бъдат уволнени най-добрите репортери са публикуваните журналистически разследвания, отнасящи се до приближени до върховете на властта и техни близки роднини.

Преди ареста си Соколов работи по разследване за незаконно присвояване на 93 милиарда рубли (1,32 милиарда евро) публични средства по време на строежа на нов космодрум, смятан за проект на руския президент Владимир Путин. Журналистът е задържан дни след публикуването на статията за "Восточний космодрум", която разкрива мащабните измами.

Случаят беше критикуван от няколко журналистически организации, включително от базираната в Париж неправителствена организация "Репортери без граници".

"Тази присъда е позор", казва Джоан Бихр, директор на организацията за Източна Европа и Централна Азия. "С двете години задържане под стража преди решението на съда, липсата на солидни доказателства и оруелското обвинение съдебните власти създадоха впечатлението, че Александър Соколов е преследван, защото журналистическата му дейност е неудобна."

Групата за защита на човешките права "Мемориал" обяви Соколов за политически затворник. Близо 300 руски журналисти подписаха отворено писмо в подкрепа на Соколов преди месец.

В полза на журналиста пред съда свидетелства опозиционният лидер Алекей Навални. Той нарече решението на съда "поредната чудовищна несправедлива присъда". Той обвини властите, че са осъдили четиримата обвинени, "защото искат провеждането на референдум".

"Бях привикан като свидетел по делото. Всички подсъдими бяха напълно невинни хора", написа Навални в туитър.

Руският президент Владимир Путин похвали московската прокуратура за добре свършената работа по случая на Соколов.

Русия заема 148-о място от 180 държави в индекса на "Репортери без граници" за свобода на медиите през 2017 г.

"Потисническият климат на национално ниво окуражава овластени провинциални служители далеч от Москва да оказват дори по-силен натиск върху медийните си критици", се казва в доклада на организацията.