Собственици на заведения в Слънчев бряг ще доказват в съда, че имат право да работят след полунощ. Това стана ясно от думите на управителя на дискотека “Бедрум” в курорта, в която в събота срещу неделя нахлу вицепремиерът Валери Симеонов с полиция и представители на други институции за проверка. Бе разпоредено и спиране на музиката, а клиентите на заведението посрещнаха Симеонов с викове “оставка” и обидни реплики. 

“По никакъв начин провокацията за проверка не е от наша страна. Това е някаква нарочна акция срещу нас, клубът съществува от 10 години и до момента нямаме нито един съставен акт”, заяви представителят на “Бедрум” Веселин Борисов (точно обратното твърди Симеонов пред медиите - че е открил куп нередности, б.р.).

Той заяви, че фоновият шум в Слънчев бряг е висок, но това не значи, че заведенията нарушават правила.

По думите му Симеонов е пристигнал с полиция и е дадено разпореждане от страна на полицията за спиране на музиката, а от заведението не е имало как да се защитят. Вицепремиерът заявил, че заведението няма право да работи след полунощ заради наредбата на общината за шума.

“Естествено че имаме право да работим след полунощ и това ще бъде доказано от нас в съда. Нашите юристи вече работят. Но питаме - кой ще поеме отговорност за тази нарочна акция и кой и как ще ни възстанови загубите, които никак не са малки”, каза още управителят на “Бедрум”.

Данаил Петков –  представителят на дискотека “Оксижен”, в която предишната нощ също бе спряна музиката и бе арестуван гост диджеят Станчо, също отрече обвиненията на Симеонов, че в заведението са открити множество нарушения.

По думите му от предоставените и на медиите протоколи от проверяващите органи – НАП, Агенция “Митници”, пожарната, инспекцията по труда и т.н., става ясно, че те са с констатации “не са констатирани нарушения”. Въпреки това Симеонов твърди, че нарушения имало, при това драстични.

(Бел. ред. - в постове във фейсбук вицепремиерът дори се похвали, че са иззети оборотите, защото не се отчитат пред НАП.)

“Според мен проблемът е, че институциите трябваше да излязат през март или април с ясно становище, че политиката в Слънчев бряг се променя и ще се търси тишина. Бизнесът трябва да е наясно, защото в началото на лятото ние си плащаме наемите, а в един момент оставаме излъгани”, каза той.

Председателката на Съюза на собствениците на заведения в Слънчев бряг Елена Иванова обяви, че още тази седмица ще има общо събрание и ще се настоява за среща с Валери Симеонов, на която ще бъдат представени решенията на собствениците. По думите й клиентите на заведенията в комплекса неслучайно са избрали именно него за своята почивка или уикенд - това са хора, избрали да оставят парите си в България по време на туристическия сезон, и те не е трябвало да стават свидетели на подобни акции, смята тя.

От своя страна днес вицепремиерът свиква Координационен съвет по туризъм в Бургас. На него той ще обобщи резултатите от проверките си, на които предвождаше лично полиция, НАП, агенцията по храните, регионалната здравна инспекция и инспекцията по труда.