Какво е новото в сигнала на ГЕРБ до главния прокурор Сотир Цацаров, с който от партията искат пълна проверка на проекта "Цанков камък"? Това беше основният въпрос към представителите на управляващите днес, след като излязоха от Съдебната палата. Въпросът им бе зададен няколко пъти, а депутатката Десислава Атанасова отговори:

"Новото е, че язовирът може да е опасен за населението. Години след пускането в експлоатация язовирната стена има пукнатини, има проблем с мембраната на язовира и пропуска", обясни Атанасова. 

Според депутатката проектът е лош и нецелесъобразен, защото според експерти изплащането на инвестицията от около 1,5 милиарда лева (заедно с пътя . б.р.) щяло да отнеме стотици години. Според избраника Александър Ненков за 2016 г. приходите от съоръжението са били 15 млн. лв. и от тази сума не са извадени разходите за поддръжка. 

От ГЕРБ не отговориха срещу кого е сигналът и какво очакват от него, при положение че проектът "Цанков камък" вече е проверяван от прокуратурата през 2010 г. Тогава сигналът бе подаден лично от премиера Бойко Борисов до тогавашния главен прокурор Борис Велчев. На въпрос смятат ли, че Цацаров трябва да накаже прокурорите, които са работили по темата тогава, депутатите обясниха, че нямали тази експертиза, но Цацаров и подчинените му обвинители я имат и затова казусът е даден на тях, а фактите само са събрани от ГЕРБ. 

Самият проект "Цанков камък" за производство на ток от вода започва през 2004 г. (тогава на власт още е Симеон Сакскобургготски), а окончателно е пуснат в експлоатация по времето на първия кабинет "Борисов". 

Докато депутатите от ГЕРБ бяха в прокуратурата, на "Позитано" 20 от БСП дадоха брифинг по темата. Кирил Добрев от ръководството на червената партия попита срещу кого е сигналът, но добави, че приветства факта, че "всички нередности трябва да бъдат внасяни в прокуратурата", защото това й е работата.

"Стана ясно обаче, че нямаме проблем с техническите характеристики на хидро-техническите съоръжения. По договор е ясно, че на 6-ата година язовирът трябва да се източи и да се огледа дъното. НЕК е обявила обществена поръчка за под 100 хил. лв. Представете си това огромно съоръжение и обществена поръчка за под 100 хил. лв. за пукнатини. Ремонтът на един плувен басейн е три пъти повече. Всичко останало защо се прави, питайте колегите от ГЕРБ", допълни Добрев. 

Припомняме, че консултант на проекта беше тогавашният лидер на ДПС Ахмед Доган, който получи хонорар от 1,5 милиона лева за маркетингово проучване. Или поне така твърдеше адвокат Румен Еленски във Върховния административен съд (ВАС), който заседава през 2010 година по делото за взетите от Доган пари.